5 razloga da češće jedete brokulu
Kuhano povrće je najbliže sirovom, a sirova ili kuhana brokula odličan je izvor vitamina C i cijelog niza minerala i vitamina
Brokula je zeleno lisnato povrće usko povezano s kupusom, prokulicama, keljom i karfiolom. Također je puna vitamina, vlakana, bioaktivnih spojeva i antioksidansa.
Brokula se može jesti sirova ili kuhana. Oba načina konzumiranja su zdrava, ali pružaju različite nutrijente. Različiti načini pripreme, poput kuhanja, mikrovalnog kuhanja, prženja i kuhanja na pari, mijenjaju hranjivi sastav povrća, posebno smanjuju vitamin C, kao i topive proteine i šećer.
Kuhano povrće je najbliže sirovom, a sirova ili kuhana brokula odličan je izvor vitamina C, piše Pinkvilla.
Evo pet razloga zašto je brokula dobra:
Bolji vid - brokula sadrži beta-karoten, vitamin A, fosfor, B kompleks, vitamin C i E. Svi ovi hranjivi sastojci odlični su za zdravlje očiju, štite ih, pa čak i popravljaju štetu nastalu UV-zračenjima.
Pomoć kod mršavljenja - dobar je ugljikohidrat i puna je vlakana, što pomaže u probavi, prevenira opstipaciju i smanjuje razinu šećera u krvi. Također je odlična pomoć kod mršavljenja jer je bogata vlaknima.
Prevencija raka - pomaže kod smanjenja razine estrogena u tijelu, a on može biti ukidač za rak. Istraživanja pokazuju da je brokula važna za sprječavanje raka dojke i maternice.
Zdrava koža - budući da je brokula sadrži antioksidanse i hranjive sastojke poput vitamina C i minerale poput bakra i cinka, brokula pomaže u održavanju zdrave kože. Također štiti kožu od infekcija i zadržava prirodni sjaj kože.
Zdrave kosti - brokula sadrži visoku razinu kalcija i vitamina K - oba su važna za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Brokula je također puna nutrijenata poput magenzija, cinka i fosfora.
Novi komentar