5 problema sa začinjeno hranom
Određene svjetske kuhinje su specifične po začinjenoj i pikantnoj hrani, no, ljudsko tijelo izrazito intenzivno reagira na začinjenu hranu
![Treba biti pažljiv Treba biti pažljiv](http://metro-portal.hr/img/repository/2018/10/medium/zacini.jpg)
Volite li začinjenu hranu? Imate li problema kad pojedete nešto prilično ljuto? Ništa čudno, nekim ljudima suze oči, curi im nos, osjećaju trnce u jeziku ili im se zacrvene uši.
Osim toga, ovakva hrana ima određene prednosti, no i nedostatke za ljudski organizam.
Bori se protiv infekcija - začini su bogati antioksidantima, imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva. To može pomoći u suzbijanju infekcija u tijelu uklanjanjem elemenata koji uzrokuju bolest.
Pomaže u prevenciji raka - prema studijama, začinjena hrana može djelovati na stanice raka i može ih eliminirati ili ograničiti njihov rast. Može spriječiti ili usporiti rast stanica raka, smanjujući time pogoršanje bolesti.
Produžuje životni vijek - prema studiji Harvarda i Kineskog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, redovita konzumacija začina može pomoći ljudima da žive duže.
Smanjuje upalu - začini imaju protuupalna svojstva. Zato je pikantna hrana izvrstan saveznik u liječenju određenih zdravstvenih stanja poput glavobolje, autoimunih bolesti, artritisa i mučnine.
Ubrzava metabolizam - prisutnost antioksidansa u začinima može ubrzati metabolizam, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, piše Times Of India.
No, nije to jednostavno, jer različiti ljudi imaju različitu razinu tolerancije na začine. Začinjena hrana može pogoršati postojeće probleme s probavom.
Osim toga, može naštetiti okusnim pupoljcima pa se zato uvijek savjetuje konzumacija umjereno začinjene hrane.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar