5 problema sa začinjeno hranom
Određene svjetske kuhinje su specifične po začinjenoj i pikantnoj hrani, no, ljudsko tijelo izrazito intenzivno reagira na začinjenu hranu
Volite li začinjenu hranu? Imate li problema kad pojedete nešto prilično ljuto? Ništa čudno, nekim ljudima suze oči, curi im nos, osjećaju trnce u jeziku ili im se zacrvene uši.
Osim toga, ovakva hrana ima određene prednosti, no i nedostatke za ljudski organizam.
Bori se protiv infekcija - začini su bogati antioksidantima, imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva. To može pomoći u suzbijanju infekcija u tijelu uklanjanjem elemenata koji uzrokuju bolest.
Pomaže u prevenciji raka - prema studijama, začinjena hrana može djelovati na stanice raka i može ih eliminirati ili ograničiti njihov rast. Može spriječiti ili usporiti rast stanica raka, smanjujući time pogoršanje bolesti.
Produžuje životni vijek - prema studiji Harvarda i Kineskog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, redovita konzumacija začina može pomoći ljudima da žive duže.
Smanjuje upalu - začini imaju protuupalna svojstva. Zato je pikantna hrana izvrstan saveznik u liječenju određenih zdravstvenih stanja poput glavobolje, autoimunih bolesti, artritisa i mučnine.
Ubrzava metabolizam - prisutnost antioksidansa u začinima može ubrzati metabolizam, što može pomoći u kontroli tjelesne težine, piše Times Of India.
No, nije to jednostavno, jer različiti ljudi imaju različitu razinu tolerancije na začine. Začinjena hrana može pogoršati postojeće probleme s probavom.
Osim toga, može naštetiti okusnim pupoljcima pa se zato uvijek savjetuje konzumacija umjereno začinjene hrane.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar