« Putovanja
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZELENE OAZE

5 prekrasnih gradskih parkova

LIJEPE SLIKE - Uživajte u prirodi, pikniku i miru, upoznajte zeleno lice Londona, New Yorka, Barcelone i Tokija

Central Park
Central Park (MWN/Wikipedia)
Više o

gradski parkovi

,

putovanje

,

Hyde park

,

Central park

,

Stanley Park

,

parkovi

,

Park Güell

,

Ueno Park

Svjetske metropole turistima nude fenomenalne muzeje, restorane, shopping ulice, klubove, kulturne i povijesne znamenitosti, ali i prekrasne parkove u kojima možete potražiti malo zelenila i tišine od gradske buke. Neki parkovi poznati su gotovo kao i sami gradovi u kojima se nalaze, a među onima koje se svakako isplati posjetiti su:

Central Park, New York City
Ogroman park u srcu Manhattana otvoren je 1857. Godišnje ga posjeti 35 milijuna ljudi što ga čini najbolje posjećenim gradskim parkom u SAD-u. U Central Parku bez problema možete provesti čitav dan a da vam ne bude dosadno - posjetite dvorac, igrališta, klizališta, zoološki, amfiteatar, jezero ili se jednostavno opustite i uživajte u mirnoj strani New Yorka.

Stanley Park, Vancouver
Stanley Park je oko 10% veći od Central Parka. Otvoren je 1888., a na njegovom mjestu se nekad nalazila vojna baza. U parku se nalazi preko 150.000 stabala i 8,8 kilometara dugačka staza uz samo obalu, tzv. seawall. Staza je izgrađena naknadno za zaštitu od erozije. Park svake godine posjeti osam milijuna ljudi.

Park Güell, Barcelona
Šareni park ubraja se među brojne neobične lokacije u Barceloni za koje je zaslužan slavni arhitekt Antoni Gaudi. Iako mu je izvorna namjena bila rezidencijalna, park je danas javna površina jedinstava po spoju igrališta, šetališta i mističnih građevina. Ovako izgleda ulaz:

Hyde Park, London
London ima čitav niz lijepih parkova, a najveći je upravo Hyde Park koji je otvoren davne 1637. U parku se nalaze umjetnička galerija, jezero, igrališta i brojni spomenici, uključujući i fontanu koja je posvećena pokojnoj princezi Dijani. Ujutro ćete naići na ljude koji vježbaju tai chi ili jašu konje, a navečer se u parku redovito održavaju zanimljivi koncerti.

Hyde Park

Ueno Park, Tokyo
Ueno Park je glavno odredište za odmor u glasnom i užurbanom Tokiju. Službeno nosi naziv Ueno-onshi-koen Park, a u njemu čete pronaći niz svetišta, zanimljivih stabala, zoo, Nacionalni znanstveni muzej, Muzej grada Tokija i Muzej zapadne umjetnosti.

Piše: Maria Thuesen Bleeg, MWN
17.06.2011. 22:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh