« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZNENAĐENJE DOLAZI

5 neočekivanih načina apokalipse

Zanimljiva stvar u životu jest da nevolja nikad ne dolazi kad je očekujete. I dok je Hollywood opsjednut udarima asteroida, potresima i sličnim, nemojte biti iznenađeni ako katastrofa dođe u obliku kojem se najmanje nadate

5 neočekivanih načina apokalipse
5 neočekivanih načina apokalipse (Shutterstock)
Više o

apokalipsa

,

zagađenje

,

Zemlja

,

supervulkan

5. Supervulkani - prema wikipediji, supervulkan može izbaciti više od 386 kubičnih kilometara lave i druge materije u zrak, što je milijun puta više od normalne erupcije. Uzrokuju ih masivne količine magme koje vrše pritisak na koru, te nedovoljno rupa da se energija oslobodi. Pritisak jača sve dok se ne inducira ogromna eksplozija. U svijetu postoji 7 potencijalni supervulkana, od kojih se 3 nalaze u SAD-u.

4. Vatrena kiša - varijacija na temu supervulkana. Radi se o hipotetskoj vulkanskoj erupciji tijekom koje se izbacuje ogromna količina užarenog materijala u atmosferu, koji se zatim u obliku stijena spušta na površinu. Ne postoje podaci je li se ovako nešto ikada dogodilo, no definitivno je kombinacija užasa supervulkana i udara asteroida.

3. Prekid Golfske struje - radi se o nekoj vrsti ˝rijeke˝ u Atlantskom oceanu koja tjera vodu od Floride prema zapadnoj Europi. Postoji tisućama godina, te pumpa toplu vodu i zrak prema sjevernim krajevima Europe, bez čega bi oni bili potpuno zaleđeni. Znanstvenici su primijetili kako su prosječne temperature struje pale za nevjerojatnih 30 posto od 1992. Gašenje ove struje izazvalo bi mnoge nuspojave poput velikih klimatskih promjena, pojačanja razornih oluja i tajfuna, sakupljanja ispušnih plinova u gornjim slojevima oceana te izumiranje planktona. Dakle, spora ali sigurna apokalipsa.

2. Globalno zamagljenje - događa se kada velika količina materijala dođe u atmosferu te blokira sunčevu svjetlost dovoljno da padnu temperature. Događalo se u prošlosti, zbog već spomenutih supervulkana, a moglo bi se ponovo dogoditi u nekim dijelovima svijeta zbog zagađenja. To naravno vodi i do nuspojava poput poplava i masovnih suša.

1. Oblaci metana - radi se o ogromnim oblacima metana koji dolaze s oceanskog dna i permafrosta (neprekidno smrznutog tla). Zbog zagrijavanja atmosfere permafrost se otapa radi čega se oslobađa metan. To je mnogo štetniji plin u usporedbi s ugljičnim dioksidom, tako da bi njegova akumulacija u atmosferi drastično ubrzala globalno zagrijavanje. Loša stvar je ta što iznenadno povećanje temperatrua samo potiče oslobađanje metana, koji pak opet podiže temperaturu i tako u krug. Dogodilo se to već dva puta u povijesti planeta Zemlje. Prvi put prije 251 milijun godina kao posljedica supervulkana koji je skoro u potpunosti uništio život na Zemlji, a drugi put prije 55 milijuna godina, kada je okoliš bio ugrožen skoro 100.000 godina.

03.02.2010. 16:00:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.02.2010. 17:14
    pa, supervulkan u Yellowstone parku bi mogao eksplodirati svakog časa, sve se više trese, trenutno je oko 100 laganih potresa na dan, što znači u zadnjih mjesec dana više od 1600...
  2. avatar
    Chic
    03.02.2010. 18:33
    Stvarno više ne znaju čime bi nas plašili...
  3. avatar
    elv3d1n
    12.02.2010. 21:15
    ma vise mi se je smucilo od prica o kraju svijeta i apokalipsi
  4. avatar
    pejo
    25.04.2010. 11:42
    levo...desno...pobi sve...pruzi ruku bosko ...pruzi ruku kapetane...je..s smak sveta...zivi dok zivis...lezi ,spavaj,jedi,,,,je....i..a kada dodje smak...mi balkanci...jebacemo mu kevu da vise nikada nece mu pasti napamet da dodje....
  5. avatar
    stem cells
    06.09.2010. 22:47
    malo je zaj..što se neki od scenarija uistinu može dogoditi, ma koliko se mi smješkali na te teško ostvarive katastrofe.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh