5 namirnica za dodatnu energiju
Ključ dugoročnog zdravlja leži u pravilnoj prehrani, a kako ona ističe, zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta i održavanju mentalne stabilnosti
![Dobar kimchi zlata vrijedi u ovo doba godine Dobar kimchi zlata vrijedi u ovo doba godine](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/12/medium/kimchi_gi3.jpg)
Prehlade, gripe i razni virusi i dalje kruže, a manje sunčeve svjetlosti može negativno utjecati i na raspoloženje.
Možda posežete za dodacima prehrani ili vam je sve primamljivija utješna hrana, ali, prema nutricionistici s Harvarda i psihijatrici Umi Naidoo, upravo to može biti pogrešan korak. Ključ dugoročnog zdravlja leži u pravilnoj prehrani, a kako ona ističe, zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta i održavanju mentalne stabilnosti.
Dr. Naidoo savjetuje da posebnu pažnju posvetimo izboru namirnica koje podržavaju crijevni mikrobiom, jer je upravo u crijevima smješteno oko 70% našeg imunološkog sustava. Ona sama koristi ove namirnice kako bi održala snažan imunitet, visoku razinu energije i vedro raspoloženje.
Citrusi su pravi rudnik vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje i podržava zdravlje crijeva, mozga i imuniteta. Dr. Naidoo često dodaje svježe iscijeđen limun u zeleni čaj, salate ili koristi limunovu koricu u preljevima za pečeno povrće. Klementine također rado ubacuje u salate, dok je domaći limunov preljev jedan od njezinih svakodnevnih dodataka jelima.
Fermentirana hrana, poput kiselog kupusa, kimchija, misa, običnog jogurta i kefira, prirodno je bogata dobrim bakterijama. Dr. Naidoo ih svakodnevno uključuje u prehranu kako bi podržala zdravlje crijevnog mikrobioma. Kimchi joj je omiljeni dodatak salatama, a često priprema i slatki krumpir s miso glazurom.
Lisnato povrće, poput špinata i kelja, neizostavan je dio njezine prehrane. Bogato je folatom, vitaminom B, koji regulira neurotransmitere u mozgu i smanjuje rizik od depresivnih simptoma. Osim što ga konzumira u salatama, dodaje ga u variva ili prži u pećnici kako bi dobila hrskavi međuobrok.
Proteini su važni za živčani sustav, a dr. Naidoo se oslanja na čiste izvore proteina poput divljeg lososa, organskog tofua, mesa hranjenog travom te jaja i peradi iz slobodnog uzgoja. Tijekom tmurnih zimskih mjeseci vitamini B iz tih namirnica pomažu optimizirati raspoloženje i razinu energije. Osim toga, često dodaje začinjeni tofu, slanutak i mahunarke u juhe i salate, mijenjajući začine kako bi uživala u različitim kuhinjama - od meksičke do grčke.
Začini su posebno korisni tijekom hladnijih mjeseci jer su bogati antioksidansima i mikronutrijentima. Kurkuma, crni papar, cimet, đumbir, šafran i kajenski papar pomažu smanjiti kronične upale koje su povezane s lošim raspoloženjem i slabim imunitetom. Dr. Naidoo uživa u toplom napitku od kurkume poznatom kao "zlatno mlijeko", a začine dodaje u variva, preljeve za salate, čajeve, smoothije, pa čak i zdrave deserte.
Novi komentar