« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 6 dana
ZANIMLJIVO

5 namirnica s kojima se možete predozirati

Dijetetičari i prehrambeni znanstvenici upozoravaju da, iako su neke namirnice zdrave i korisne u umjerenim količinama, pretjerana konzumacija može donijeti ozbiljne posljedice

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

predoziranje

,

namirnice

Hranu treba ozbiljno shvaćati, pogotovo kad znate da su neke namirnice opasne u prevelikim količnama - a same po sebi su zdrave i jedemo ih gotovo svaki dan.

Za neke od ovih se možete čak i predozirati, tako da treba prilično dobro paziti koliko često i puno ih jedete...

Banane - banane su voće koje je poznato po visokom sadržaju kalija, minerala koji je bitan za normalno funkcioniranje mišića i srca. Također, sadrže vitamine B6 i C, vlakna i antioksidanse. Banane su često preporučljive kao grickalica za zdravlje srca. Međutim, konzumacija velikih količina kalija može biti štetna, posebno za osobe s bubrežnim problemima, jer bubrezi ne mogu učinkovito filtrirati višak kalija iz krvi. Također, banane sadrže sorbitol, šećerni alkohol koji može uzrokovati nadutost, plinove i proljev ako se konzumira u prevelikim količinama.

Brazilski orasi - brazilski oraščići su bogati mononezasićenim masnoćama koje su korisne za srce, a također sadrže visoke razine selena, minerala koji igra ključnu ulogu u radu štitnjače i podržava imunološki sustav. Osim toga, brazilski oraščići su izvor vitamina E i nekih B vitamina. No, problem nastaje kad se konzumira previše brazilskih oraha, jer jedan oraščić sadrži gotovo dvostruko više selena nego što je potrebno za odrasle osobe u jednom danu. Pretjeran unos selena može uzrokovati različite nuspojave, uključujući zadah na češnjak, metalni okus u ustima, gubitak kose, lomljivost noktiju, gastrointestinalne smetnje i čak ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su neurološki simptomi i infarkt miokarda.

Mrkva - mrkva je povrće koje se često ističe zbog svoje visoke razine beta-karotena. Beta-karoten je pigment koji tijelo pretvara u vitamin A, ključan za očuvanje vida, rast i razvoj stanica te jačanje imunološkog sustava. Osim toga, mrkva je bogata vlaknima, vitaminom C i kalijem. Međutim, kao i u svemu, i kod mrkve postoji granica. Prekomjerna konzumacija beta-karotena može dovesti do karotenemije, stanja u kojem koža dobiva narančastu nijansu. Srećom, ovo stanje nije štetno za zdravlje, ali estetski može biti neugodno. Preporučuje se unositi između 20-50 miligrama beta-karotena dnevno, što je ekvivalentno konzumaciji 10 mrkvi.

Tuna - tuna je riba koja se često preporučuje zbog visokog sadržaja vitamina B12, omega-3 masnih kiselina i proteina. Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i mozga. Tuna je dostupna u različitim oblicima, uključujući konzerviranu i svježu. Međutim, važno je znati da tuna, posebno veća vrsta, može sadržavati visoke razine metil-žive. Ovaj toksični spoj može se akumulirati u organizmu ako se jede prečesto. Metil-živa može uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući oštećenje živčanog sustava. Preporučuje se konzumacija bijele tune ili žutoperajne tune samo jednom tjedno kako bi se ograničio unos metil-žive.

Voda - voda je esencijalna za život i igra ključnu ulogu u brojnim tjelesnim funkcijama. Hidratacija je važna za održavanje ravnoteže tekućina u tijelu, termoregulaciju i transport hranjivih tvari. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati niz problema, uključujući umor, koncentracijske probleme i smanjenje fizičke izdržljivosti. No, i kod unosa vode postoji granica. Pretjerana konzumacija može uzrokovati hiponatrijemiju, stanje u kojem su razine natrija u tijelu preniske. Natrij je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita u stanicama i izvan njih. Hiponatrijemija može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući konfuziju, mučninu i umor. Preporučuje se unositi 800-1000 mililitara vode na sat, a ukupna dnevna potreba za vodom varira ovisno o tjelesnoj aktivnosti i okolišnim uvjetima.

Dakle, čak i s takvim, "normalnim" namirnicama možete biti u problemu ako ih jedete previše... pa pazite na prehranu!

25.09.2023. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2023. 09:20
    dosta je 2 banane na dan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh