5 namirnica koje trebate imati u vrijeme pandemije
Život kakav smo znali neće se nastaviti dok se većina populacije ne cijepi protiv koronavirusa. U međuvremenu biste mogli dodati određene namirnice u svoju prehranu, a koje bi vam mogle pomoći u borbi s covidom-19.
Cink - kao i u slučaju vitamina D, mineral cink također je presudan u potpori imunološkog sustava. Cink pomaže tijelu u borbi protiv patogena. "Kronični bolesnici i starije osobe imaju povećani rizik od zaraze i moguće teže ishode bolesti. Kroz nekoliko mehanizama cink to može spriječiti, smanjiti ozbiljnost bolesti te trajanje simptoma", naveli su istraživači u časopisu Advances in Integrative Medicine. Iako su potrebna dodatna istraživanja koja će potvrditi ove nalaze, neće škoditi da uključite cink u prehranu. No, prije uzimanja bilo kakvih dodataka najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom, piše Eat This.
Grožđe - laboratorijski eksperimenti pokazali su da kemijski spojevi u dvije južne vrste grožđa također mogu inhibirati enzim proteaze (Mpro). "Biljke koriste ove spojeve da bi se zaštitile, pa nije iznenađujuće što biljni listovi sadrže te korisne spojeve", rekao je Xie.
Tamna čokolada - tamna čokolada bila je još jedna uobičajena namirnica koja je pokazala obećavajuće rezultate u istoj studiji. Istraživači su proučavali kako je enzim proteaza (Mpro) u virusu SARS-CoV-2 reagirao nakon što je došao u kontakt s različitim biljnim kemijskim spojevima, posebno onima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Računalne simulacije otkrile su da su se kemijski spojevi u tamnoj čokoladi i kakau u prahu mogli vezati za različite dijelove Mpro, a laboratorijski eksperimenti su pokazali da spojevi mogu smanjiti aktivnost Mpro za oko pola. Drugim riječima, tamna čokolada može imati sposobnost da smanji širenje covida-19 u tijeku, ali vjerojatno neće virus u potpunosti zaustaviti.
Vitamin D - nekoliko je studija pokazalo da vitamin D - posebno D3 - može pomoći u ublažavanju težine simptoma covida-19. Istraživači i liječnici vjeruju da je to djelomično moguće zbog sposobnosti vitamina D da podržava imunološku funkciju. Niske razine vitamina mogu vas dovesti u veći rizik od infekcije i uzrokovati druge probleme otežano zacjeljivanje rana. Tijelo prirodno proizvodi vitamin D3 izlaganjem suncu i stoga je važno uzimati dodatak tijekom zimskih mjeseci kada ima manje sunčeve svjetlosti.
Zeleni čaj - novo istraživanje čiji je suautor De-Yu Xie, profesor mikrobiološke biologije na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline, sugerira da specifični kemijski spojevi u zelenom čaju imaju sposobnost inhibiranja glavnog enzima ili proteaze (Mpro) u virusu SARS-CoV -2, virus koji uzrokuje covid-19. "Zeleni čaj ima pet kemijskih spojeva koji se vežu na različita mjesta proteaze, prevladavajući ga i tako inhibira njegove funkcije", navodi Xie te objašnjava da se virus ne može replicirati ako je enzim proteaza inhibiran. Ovo istraživanje je još u ranoj fazi, a Xie navodi da je pred njim dug put kako bi dokazao medicinsku primjenu spojeva.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar