« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 namirnica koje podižu energiju

Iako je kava do neke mjere zdrava i korisna za organizam, ne možemo jednostavno cijeli dan nadopunjavati svoju šalicu

Mljac!
Mljac! (Shutterstock)
Više o

energija

,

namirnice

Manjak energije sve je prisutnija pojava - stres i užurbani tempo jednostavno isisavaju energiju iz nas i ostavljaju nas kao prazne balone... pa onda posežemo za novom šalicom kave.

Iako je kava do neke mjere zdrava i korisna za organizam, ne možemo jednostavno cijeli dan nadopunjavati svoju šalicu - zato su tu prirodna rješenja za podizanje energije, preciznije, namirnice koje to rade učinkovito i bez kofeina:

Kiseli kupus - lako je probavljiv što znači da organizmu ostavlja energiju koja je trebala biti iskorištena za razgradnju hrane.

Orašasti plodovi - većina orašastih plodova ima visoki udio magnezija koji pomaže kod pretvaranja šećera u energiju. Bogati su i bjelančevinama i vlaknima koja hrane organizam i reguliraju šećer u krvi. Brazilski orah, na primjer, bogat je selenom koji poboljšava raspoloženje. Bademi su poznati i po tome što ćete se zbog njih osjećati sito i spriječiti prejedanje. Ostali orašasti plodovi sadrže veliku količinu magnezija.

Tamna čokolada - počnite jesti tamnu čokoladu kao desert nakon ručka, jer sadrži teobromin, prirodni stimulans koji se 'ponaša' poput kofeina. Naime, poboljšava raspoloženje i energiju, ali bez štetnih utjecaja. Sadrži samo malo kofeina, dovoljno da vas napuni energijom, ali nedovoljno da utječe na vaše zdravlje.

Svježe voće - sadrži prirodne šećere koji stabiliziraju razinu glukoze u krvi. Ananas sadrži jod koji usporava trošenje energije u tijelu. Jagode, s druge strane, imaju puno vitamina C koji pomaže u pretvaranju masti u energiju, dok borovnice imaju hranjive tvari zbog kojih ćete se lakše usredotočiti na svoje zadatke.

Voda s limunom - ono što je razlikuje od obične vode jest činjenica da dodavanje limuna obogaćuje vodu elektrolitima, koji su neophodni kod proizvodnje energije u stanicama. Čak i sama voda povećava raspoloženje. Zamislite kakva je kada joj još dodate limun.

21.10.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2019. 09:31
    kava isto podize energiju
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh