« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
BRRR

5 najmisterioznijih podzemnih mjesta na svijetu

Zemlja i dalje čuva mnoge tajne koje ni u doba Google Eartha i svih ostalih čuda jednostavno ne znamo, ne možemo ili nećemo objasniti

Hypogeum of Hal-Saflieni na Malti
Hypogeum of Hal-Saflieni na Malti (Wikipedia)
Više o

podzemlje

,

misterije

,

spilja Chauvet

,

Actun Tunichil Muktal

,

Derinkuyu

,

Erdstall

,

kristalna djevica

,

Hypogeum of Hal-Saflieni

Zemlja nam i dalje ne želi otkriti sve svoje tajne, ma koliko se mi trudili, pa je ekipa s YouTube kanala Dark5 napravila još jedan sjajan video, a ovoga su puta tema misterije podzemlja koje se ne mogu riješiti.

5. Spilja Chauvet - na jugu Francuske nalaze se najstarije pronađenje slike u spiljama, a fantastičan rad koji su obavili drevni majstori i dalje intrigira znanstvenike - pronađena je tek 1994., a slike su nevjerojatno precizne, živih boja koje i dan danas izgledaju kao da su tek nanešene na stijenu, iako su stare tridesetak tisuća godina.

4. Spilja Actun Tunichil Muknal - čudesna spilja u Belizeu u kojoj je pronađen skelet 18-godišnje djevojke koji se kalcificirao u tisuću godina koliko leži na njenom dnu, blješteći kao dijamant kad ga obasja svjetlo. Vjeruje se da se radi o žrtvi nekog majanskog rituala, jer oko Kristalne Djevice, kako su je nazvali istraživači, leže ostaci još žrtava.

3. Derinkuyu - grad u turskoj Kapadokiji, poznatoj po podzemnim gradovima, no ovaj je veći od svih - procjenjuje se da je u njemu živjelo dvadesetak tisuća ljudi koji su unutra imali crkve, škole i vinske podrume. Ne zna se točno tko su bili stanovnici ovog čudesnog grada, a pretpostavlja se da su ga započeli graditi Hetiti 1500 godina pr.n.e.

2. Erdstall - ime označava tip tunela koje se može naći širom Europe, no i dalje se ne zna njihova prava namjena. Većina ih je malena, tek 20 - 50 m dužine i jedva dovoljne visine da se u njima može hodati. U njima nema ničega, no ne postoje niti zapisi o njihovoj gradnji.

1. Hypogeum of Hal-Saflieni - šest tisuća godina stara megalitska struktura pronađena na Malti 1902. jedini je poznati prehistorijski podzemni hram na svijetu. Vjeruje se da je bio sklonište, nakon čega je pretvoren u nekropolu u kojoj se nalaze ostaci preko 7 tisuća ljudi, a neki od njih imaju čudnovato izdužene lubanje ...

11.01.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh