« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 24 dana
SAVJETI

5 mogućih problema kad vas boli trbuh

Svi su se našli u situaciji – iznenadna bol u trbuhu zbog koje se pitate nije li nešto u redu. Brojni čimbenici mogu dovesti do bolova u trbuhu

Uglavnom, pripazite
Uglavnom, pripazite (Arhiva)
Više o

trbuh

,

bolovi u trbuhu

Najčešći uzroci, koji uključuju bolove zbog plinova, probavne smetnje i istezanje mišića, obično nisu opasni po život. Trbušni bolovi mogu biti misteriozni, ali često dolaze s tragovima objašnjenja.

Evo detaljne analize uobičajenih bolova u trbuhu i onoga na što bi vas vaše tijelo moglo upozoravati.

Bubrežni kamenac - mali bubrežni kamenci mogu proći neprimijećeni, ali oni veći uzrokuju intenzivnu bol na boku, mučninu i povraćanje. Ostanite hidrirani kako biste izbjegli ove stjenovite prepreke. Vaše tijelo vas podsjeća da pijete i održavate nesmetan protok mokraćnog sustava. Ako sumnjate na bubrežne kamence, odmah potražite savjet liječnika kako biste odredili najbolji način djelovanja.

Masna jetra - nealkoholna masna bolest jetre (eng. NAFLD) tiho se infiltrira u jetru, posebno kod onih koje se bore s prekomjernom težinom. U svojim ranim stadijima NAFLD djeluje bez vidljivih simptoma, zbog čega su redoviti zdravstveni pregledi ključni za rano otkrivanje. Ako se ne kontrolira, može napredovati do ozbiljnog oštećenja jetre i povećati rizik od dijabetesa, srčanog i moždanog udara. Ključno je prepoznavanje suptilnih znakova upozorenja kao što su bolovi u trbuhu, umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost, što ukazuje da je bolest možda uznapredovala.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) - bol u želucu, nadutost, proljev ili zatvor - IBS donosi svoje izazove. Pripazite na prehranu, ostanite aktivni i pokušajte uključiti probiotike kako biste ublažili simptome. Vaše tijelo traži malo dodatne pažnje kako bi probavni sustav bio pod kontrolom. Razmislite o vođenju dnevnika prehrane kako biste odredili okidače i napravili neke promjene u načinu života koje promiču dobrobit probave.

Trovanje hranom - jeli ste uličnu hranu ili sumnjivi sushi i odjednom vam se želudac pobunio. Trovanje hranom može vas pogoditi kada se najmanje nadate, donoseći simptome poput mučnine, proljeva, povraćanja, grčeva u želucu, pa čak i visoke temperature. Iako obično nestane u roku od tjedan dana, bitno je da ostanete hidratizirani pijuckajući vodu ili sok.

Upala slijepog crijeva - upala slijepog crijeva počinje kao kratka i iznenadna bol u sredini trbuha i postupno se pojačava, često se smjestivši na donju desnu stranu. Pritisak, kašalj ili hodanje mogu ga pogoršati. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, hitno djelovanje je od presudne važnosti - vjerojatno je vrijeme za operaciju.

I da, nema panike... prvo ispitajte sve mogućnosti pa tek onda neka vaš liječnik kaže u čemu je problem, ne Google search....

Žučni kamenci

Žučni kamenci često tiho obavljaju svoje poslove, ali kada uzrokuju probleme, to je sasvim druga priča. Intenzivna bol u želucu, žutica ili visoka temperatura mogu signalizirati komplikacije žučnih kamenaca. U takvim slučajevima, laparoskopska kolecistektomija može biti u redu. Vaše tijelo vam govori da pripazite na svoj žučni mjehur. Živjeti normalan život bez žučnog mjehura je izvediv. Kako bi razgradila hranu, vaša će jetra i dalje proizvoditi žuč, ali umjesto da se nakuplja u žučnom mjehuru, žuč će neprestano teći u tanko crijevo.

07.12.2023. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.12.2023. 09:16
    tako je ne valja vjerovati dr googleu jedino treba doktor vidjet vecinom je trovanj hranom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh