« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
DOBRI SAVJETI

5 mitova o njezi kose

Unatoč vjerovanju, često raščešljavanje kose uopće nije korisno već je oštećuje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FreeDigitalPhotos)
Više o

njega kose

,

lijepa kosa

,

korisni savjeti

Kosa je najljepši ukras na ženskom tijelu, ali dobra frizura i zdrava kosa nisu nešto što većini žena pada s neba već zahtjeva pomnu brigu. Žene također dobro znaju da je odličan lijek za tugu promjena frizure, a sve to znaju i frizeri i proizvođači sredstava za njegu kose. Bez obzira na to što se o kosi puno govori, većina još uvijek vjeruje u mitove koji uopće nisu točni.

Evo nekoliko mitova koje su uspješno raskrinkali vodeći američki frizeri:

1.  Često šišanje potiče rast kose.

„Šišanje vrhova kose ne utječe na folikule na vašem vlasištu, koje određuju kako brzo i koliko vam raste kosa", kaže Paradi Mirmirani, profesorica dermatologije na Sveučilištu Califorina u San Franciscu. „Kosa raste prosječno dva centimetra mjesečno, šišali vi nju ili ne.  Ali, česta bi šišanja mogla stvoriti iluziju malo dulje kose. Šišanje ispucalih vrhova sprječava lomljenje kose koje stvara iluziju rjeđe kose", kaže Matt Fugate, frizer u salonu Sally Hershberger Downtown u New Yorku.

2.  Ako stalno koristite isti šampon, prestat će djelovati

Ne morate stalno mijenjati šampon da bi vam kosa bila stalno čista. No, ako ste nedavno počeli bojiti kosu ili učestalije koristite uređaje za ravnanje ili uvijanje kose, možda bi bila dobra ideja da počnete koristiti hidratizirajući šampon. Ako to nije slučaj, nema nikakve potrebe da promijenite svoj najdraži šampon.

3. Ispiranje kose hladnom vodom učinit će kosu sjajnijom.

Frizeri obožavaju svojim klijentima govoriti ovakve 'tračeve'. Oni kažu: „Ledena voda će ovojnicu vaše kose potpuno zatvoriti tako da će biti potpuno ravna." No, vaša kosa ne sadrži nikakve žive stanice, tako da ne reagira na hladnu ili toplu vodu. Umjesto da se smrzavate pri ispiranju vode pod hladnim tušem, koristite regeneratore i ostale proizvode za kosu koji sadrže silikone i ulja koji će izravnati oštećenja na ovojnici vaših vlasi.

4.  Za zdravu kosu, svakodnevno pročešljajte svaki dio kose sto puta.

Najvjerojatnije ste čuli da će često češljanje kose rasprostraniti prirodna ulja s vlasišta, te će vam kosa postati sjajnija, ili da će stimulirati cirkulaciju prema vlasištu i potaknuti rast kose. Netočno. Zapravo, češljanje izaziva trenje na kosi, što dovodi do oštećenja i lomljenje kose, što ju čini mrtvom, te ponekad i kovrčavom. Najpametnije je češljati kosu širokim češljevima i češljati kosu minimalno (samo za raščešljavanje i stiliziranje).

5.  Ako rjeđe šamponirate kosu, vlasište će vam proizvesti manje masnoća

Koliko god često šamponirate kosu, vaša kosa će proizvoditi istu količinu masnoća. Manjak šampona neće imati nikakav učinak na vaše lojne žlijezde; geni i hormoni odlučuju koliko će masnoće vaša kosa proizvesti. Ali ako manje šamponirate kosu, više prljavštine i masti će vam se nakupiti na vlasištu, što može dovesti do iritacije vlasišta, te će vam kosa manje rasti. Zato koristite šampon koji vi mislite da je najbolji, ne dajte da vam neistiniti mitovi promjene mišljenje.

17.03.2013. 15:52:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Lea
    20.05.2013. 00:00
    Sve mi je leglo osim ovog češljanja svakog dijela kose po sto puta, od toga ću dobiti lijepe bicepse ;)
  2. avatar
    Tom
    18.08.2013. 21:20
    Ja uvijek govorim da nema nikakve veze šamponiranje kose s lučenjem masnoće na vlasištu, ali ljudi jednostavno ne vjeruju, svima je bitna frizura, a malo bolje proučiti tematiku nikome ne pada na pamet, pa sve se nađe na netu!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh