« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
MLJAC

5 dobrih ulja za kuhanje

Većina ljudi tijekom kuhanja koristi neku vrsta ulja i to svakodnevno, a često se raspravlja o tome koje je ulje najzdravije

Maslinovo ulje najčešće se koristi u ovim krajevima
Maslinovo ulje najčešće se koristi u ovim krajevima (Arhiva)
Više o

ulje

,

ulje za kuhanje

Ulje koristimo svakodnevno, no ne treba zaboraviti da se ulje tijekom kuhanja zagrijava, što također utječe na to koliko je zdravo.

To je zato što ulja za kuhanja na određenoj temperaturi više nisu stabilna pa ne biste trebali zagrijavati ulje na temperaturama višim od onih na kojima vriju. 

Uglavnom, ovo su najzdravije vrste ulja koje možete koristiti tijekom kuhanja.

Kokosovo ulje - točka vrenja za ovo ulje je također 176°C. Uz ovu vrstu ulja vežu se i neke kontroverze. Naime, ovo ulje sadrži uglavnom zasićene masnoće, što je povezano s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, neke druge studije sugeriraju da kokosovo ulje sadrži i zdrave sastojke koje pomažu u borbi protiv upala i oksidativne štete.Osim toga, kokosovo ulje sadrži trigliceride i laurinsku kiselinu, što može pružiti određenu dobrobit za zdravlje srca i mršavljenje. No, dok istraživanja nedvojbeno ne potvrde sve zdravstvene prednosti koje nudi ovo ulje, najbolje ga je koristiti u umjerenim količinama.

>> Kako najbolje iskoristiti masline i maslinovo ulje u prehrani >>

Maslinovo ulje - točka vrenja za ovo ulje je 176°C, što je česta temperatura na kojoj se priprema većina jela. Maslinovo ulje ima dobru reputaciju, ponajviše jer se može raznoliko primjenjivati. Ima suptilni papreni ili travnati okus, a možete ga koristiti za pečenje, pirjanje ili hladne preljeve. Ovo ulje također je bogato vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans. Primarna masna kiselina u maslinovom ulju je mononezasićena masnoća nazvana oleinska kiselina, za koju su studije pokazale da može imati protuupalna svojstva. Uz to, ovo ulje sadrži i antioksidativne sastojke oleokantal i oleuropein koji također imaju protuupalna svojstva. Istraživanje je otkrilo da maslinovo ulje sadrži spojeve zdrave za srce i može pomoći u prevenciji stanja poput pretilosti i dijabetesa tipa 2.

>> Bademovo ulje - najbolje od prirode za hladne dane >>

Sezamovo ulje - točka vrenja za ovo ulje je 210°C. Sadrži antioksidanse zdrave za srce sesamol i sesaminol, koji mogu imati razne prednosti, uključujući potencijalne neuroprotektivne učinke protiv određenih bolesti poput Parkinsonove bolesti. Sezamovo ulje odlično je za pirjanje, kuhanje opće namjene, pa čak i kao preljev za salatu. Ima blagi orašasti okus pa se može lako kombinirati s brojnim jelima.

Ulje avokada - točka vrenja za ovo ulje je 271°C pa ga je odlično koristiti za prženje. Ima blagi okus avokada i također se može primjenjivati raznoliko, baš kao i maslinovo ulje. I ovo ulje ima slične hranjive vrijednosti kao i maslinovo, a izuzetno je bogato oleinskom kiselinom koja je zdrava za srce. Neke studije na životinjama pokazale su da sastojci u ulju avokada mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, lošeg kolesterola i triglicerida. Naime, visoke razine triglicerida mogu povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Ulje avokada može ublažiti upale u zglobovima, pojačati sposobnost apsorpcije drugih hranjivih tvari te može štititi stanice od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Uz to, jedno izvješće pokazalo je da ovo ulje ima jednaku hranjivu vrijednost i na visokim i niskim temperaturama.

>> Najbolje ulje za kuhanje >>

Ulje šafranike - točka vrenja za ovo ulje je 265°C, sadrži malo zasićenih masti i veći postotak nezasićenih masnih kiselina. Jedna studija sugerira da ovo ulje može ublažiti upale, pomoći u kontroli šećera u krvi te razine kolesterola, prenosi Healthline. Ulje šafranike ima neutralan okus pa je dobro za marinade, umake i preljeve.

23.06.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.06.2021. 10:30
    Maslinovo ulje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh