« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ANKETA:

47 posto Slovenaca podržat će arbitražni sporazum

Sporazum natprosječno podupiru birači stranke premijera Boruta Pahora, a protiv njega su većinom birači SDS-a Janeza Janše

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

,

Slovenija arbitražni sporazum

,

referendum arbitražni sporazum

Za potvrdu arbitražnog sporazuma s Hrvatskom na referendumu zalaže se 47 posto Slovenaca, 35,5 posto ih je protiv, dok su ostali još neopredijeljeni, pokazala je anketa koju je u srijedu objavio mariborski dnevni list "Večer".

Telefonsku anketu na 700 ispitanika dobivenih metodom slučajnog odabira i starijih od 18 godina provela je krajem prošlog i početkom ovog tjedna agencija RM PLUS.

Među onima koji su za ratifikaciju sporazuma što su ga lani u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nešto je više ženskih nego muških ispitanika.

Potvrdu sporazuma natprosječno podupiru birači stranke Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora, a među onima koji arbitražni sporazum ne prihvaćaju i smatraju da ga na referendumu treba odbiti odskaču birači Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Po anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo" arbitražni sporazum na referendumu bi podržalo 50 posto slovenskih birača, 30 posto je protiv ratifikacije, a ostali su još neopredijeljeni.

Hrvatski sabor ratificirao je arbitražni sporazum krajem prošle godine, dok je postupak ratifikacije u Sloveniji bio blokiran sve do prošlotjedne odluke slovenskog ustavnog suda da je sporazum u skladu sa ustavom.

Parlament bi sada o ratifikaciji sporazuma trebao odlučivati na sjednici sredinom travnja, a onda bi, prema dogovoru premijera Boruta Pahora i čelnika političkih stranaka, o tome u konačnici odlučivali građani na referendumu. Referendum treba raspisati parlament, a prema najavama mogao bi se raspisati za sredinu lipnja. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 10:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh