« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROŠIRENJE

Europski socijalisti žele Zapadni Balkan u EU do 2014.

Predsjednik Stranke europskih socijalista Poul Nyrup Rasmussen u Sarajevu je podsjetio kako već postoji prijelog za projekt "Proširenje 2014."

(Wikipedia)
Više o

Zoran Milanović

,

zapadni Balkan

,

SDP BiH

,

proširenje EU

,

Poul Nyrup Rasmussen

,

PES

,

europski socijalisti

Proces proširenja Europske unije bit će nastavljen, a novi iskorak na tom planu treba očekivati 2014. godine, konstatirano je u srijedu na konferenciji o stanju na području Balkana što ju je uz potporu Stranke europskih socijalista (PES) u Sarajevu organizirala Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH).

Predsjednik PES Poul Nyrup Rasmussen podsjetio je kako već postoji prijedlog grčkog premijera i predsjednika Socijalističke internacionale (SI) Georga Papandreoua za projekt zvani "Proširenje 2014."

"Zapadni Balkan integralno je europski i ta regija je napravila značajan napredak u proteklom desetljeću. Stoga bi nam zajednički cilj i trebao biti da sve države regije budu primljene u EU do 2014. godine", kazao je Rasmussen podsjećajući na simbolično značenje te godine s obzirom da će se upravo tada navršiti stotinu godina od Sarajevskog atentata kojim je počeo I. svjetski rat.

Rasmussen je kazao kako se taj rok može činiti preoptimističnim, no istaknuo je da smatra kako je on realan ako postoji dovoljno jaka volja za uspjeh.

Predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je važnost proširenja Unije na područje Balkana istodobno upozorivši kako taj proces mora donijeti bitne promjene u načinu funkcioniranja i EU ali i njenih članica.

"Kohezija i harmonija ciljevi su svake unije", kazao je Milanović podsjetivši na iskustvo iz bivše Jugoslavije koja se pokazala nefuncionalnom upravo zbog dubokih razlika u razvijenosti koje su nastavile postojati među njenim bivšim republikama tijekom cijela njezina trajanja.

Milanović je ocijenio kako je za EU veoma važno to što čini napore kako bi premostila jaz između najrazvijenijih i najsiromašnijih članica, što je bitan korak prema harmonizaciji ukupnih odnosa.

To posebno vrijedi u trenutku izražene svjetske financijske krize koja pogađa sve i upravo ona je dokaz koliko smo svi povezani, kazao je predsjednik SDP-a Hrvatske.

U slučaju država poput Hrvatske, koje tek čekaju punopravno članstvo, iznimno je važno shvatiti koliko je važno uspostaviti gospodarstvo koje će biti temeljeno na znanju, a toga opet ne može biti bez kvalitetnog školstva.

Podsjetio je na činjenicu da su sva sveučilišta u regiji ispod kvalitete koja je potrebna u današnje vrijeme.

Milanović je zaključio kako uspjeh cijelog projekta europskih integracija u konačnici ovisi o tome koliko će se voditi razumna politika i politika dijaloga.

"Ovo je vrijeme za novu generaciju ljudi koji žele razgovarati i slušati jedni druge", kazao je Milanović. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 11:12:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh