« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
HOLLYWOOD

3D filmovi garantiraju dobru zaradu

Hollywood se kupa u novcu zbog 3D filmova, a slavni redatelji namjeravaju ostati vjerni 3D tehnologiji

3D naočale
3D naočale (Wikipedia)
Više o

film

,

Hollywood

,

3D film

,

kino zarada

,

3D

Snimanje filmova u 3D tehnologiji u modi je najkasnije od velikog uspjeha Avatara Jamesa Camerona koji je zaradio preko 2,7 milijardi dolara. Hollywood je tako upravo u 3D-u prepoznao odličnu priliku za zaradu u svim žanrovima, od "Sudara Titana" preko "Priče o igračkama 3" pa sve do koncertnog dokumentarca Justina Biebera "Never Say Never".

Trend se pojavio u pravo vrijeme i distributeri zabrinuti zbog pada broja kino posjetitelja mogu privremeno odahnuti. Cijene ulaznica za 3D filmove u svim su kinima više, a pokazalo se da su posjetitelji spremni platiti dodatan iznos za trodimenzionalni doživljaj. U New Yorku je, na primjer, cijena viša za čak pet dolara (u prosjeku iznosi 18 dolara, gotovo 100 kuna), a dvorane u kojima se prikazuju 3D filmovi redovito su među najposjećenijima.

Filmaši stoga namjeravaju ostati vjerni 3D tehnologiji, a James Cameron je već najavio da će "sve svoje buduće filmove snimiti u tri dimenzije, bez obzira na tematiku".

Što nedostaje 2D filmovima?

Slično razmišlja i Wes Carven, slavni pisac, glumac i režiser, majstor za horor filmove: "Puno sam čitao o 3D-u i doista mislim da se ne radi samo o trendu iz 50-ih koji će kratko trajati. Smatram da je 3D tek u nastajanju i da tek ulazimo u svijet 3D filmova. Želim biti na brodu kada se to dogodi, ne želim gledati kako brod plovi bez mene."

Film Tima Burtona, "Alisa u zemlji čudesa", zaradio je milijardu dolara, a dobar dio tog iznosa duguje upravo prodaji skupljih ulaznica. Burton također vjeruje u 3D: "Ne radi se o triku. Mogli bismo ponovno snimiti i 'My Dinner with Andre' iz 1981."

No, postoje i redatelji koji smatraju da im treća dimenzija nije potrebna. Među njima je Gore Verbinski koji se odlučio protiv 3D tehnologije u animiranom filmu Rango s Johnnyjem Deppom. "Na samom početku smo razgovarali o uvođenju treće dimenzije, ali nam se činilo da nam nije potrebna. Ne nedostaje nam. Film nije ravan bez nje", kaže Verbinski.

3D u brojkama:

  • broj 3D filmova 2005.: 3
  • broj 3D filmova 2010.: 24
  • budžet Avatara: 280 milijuna dolara
  • zarada Avatara: 2,7 milijardi dolara
  • trošak prebacivanja 2D filma u 3D: 5 milijuna dolara
  • zarada konvertiranog filma "Sudar Titana": 493 milijuna dolara
  • cijena ulaznice za 2D film u New Yorku: 13 dolara
  • cijena ulaznice za 3D film u New Yorku: 18 dolara
  • doplata za 3D filmove u CineStaru Zagreb: 8-10 kuna

 

Piše: Ned Ehrbar, Metro World News
21.02.2011. 19:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    22.02.2011. 00:25
    bezveze je taj 3D...
    baš kako je Carven rekao: radi se o trendu.. koji će popustiti s vremenom...
    to je samo kratki hype... sa klasičnim stereoskopskim naočalama izbijaju glavobolje, dok je neka druga varijanta skuplja... nek maknu naočale - postoje ljudi koji ne vide na jedno oko, pa im je to praktički nemoguće za pogledat...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh