« Film
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PRIČE O TINEJDŽERIMA

Tjedan japanskog filma u Rijeci u Art-kinu Croatia počinje 24. veljače

Nagrađivani film "Ja sam ti, ti si ja" iz 1982., komedija o mladiću i djevojci čije duše zamijene tijela, tematski najavljuje ono čime se bavi većina filmova u ciklusu - tinejdžerskim problemima

Prizor iz filma
Prizor iz filma "Ja sam ti, ti si ja" (YouTube)
Više o

Rijeka

,

art-kino Croatia

,

japanski film

Filmom "Ja sam ti, ti si ja" (pogledaj video) redatelja Nobuhika Obayashija u četvrtak, 24. veljače u riječkom Art-kinu Croatia počinje Ciklus japanskoga filma, u okviru kojega će se do 2. ožujka prikazati sedam filmova nastalih u proteklih tridesetak godina.

Nagrađivani film "Ja sam ti, ti si ja" iz 1982., komedija o mladiću i djevojci čije duše zamijene tijela, tematski najavljuje ono čime se bavi većina filmova u ciklusu - tinejdžerskim problemima. Dok je starija generacija japanskih sineasta u propitivanju načina reprezentacije vlastite različitosti Zapadu predstavljala filmove koje je smatrala dovoljno egzotičnima, dominantna "teen" problematika Ciklusa univerzalnog je karaktera, ustvrdio je u najavi filmski kritičar Dragan Rubeša.

Po njegovim riječima, japanska škola tinejdžerskog filma ima dvije dominantne struje, jedna je nježnija i intimistička, a druga je radikalnija i koketira s rodnim identitetima. Na programu su i filmovi "Adrenalinska vožnja" (1999.) Shinobua Yaguchija, parodija popularnih japanskih djevojačkih romansi koja u komediji pljačkaša protiv pljačkaša uključuje i 'slapstick', te "Ne osvrći se" (1999.) Akihika Shiote, priča o odrastanju i prijateljstvu dvojice desetogodišnjaka kao bijegu od obiteljske i društvene represije.

Prikazat će se i film "Hachiko" (1987.) Seijira Koyame, istinita priča o odanosti psa svome vlasniku godinama nakon je on umro, koja je dobila i svoju holivudsku verziju s Richardom Gereom u glavnoj ulozi. Posljednja tri filma u ciklusu su "Prva ljubav" (2000.) Tetsua Shinohare, koji prati sedamnaestogodišnjakinju u potrazi za prvom ljubavlju svoje bolesne majke, "Odlučujući udarac" (1989.) Junjija Sakamota, njegov hvaljeni debitantski film o sudbini japanskog boksača i "Dječakovo ljeto 1945." Kazua Kurokija iz 2002. o životu japanskog tinejdžera na kraju Drugog svjetskog rata. Ciklus organizira Art-kino Croatia, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj

21.02.2011. 14:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh