Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2019. 09:01:00
SAVJETI

3 vrste kruha koje su dobre za vas

Cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju, stoga ove tri vrste kruha nemojte izbjegavati jer su zdrave i potrebne vašem organizmu

Kruh od cjelovitih žitarica je odličan
Kruh od cjelovitih žitarica je odličan (Arhiva)

Kruh je obično prva stvar koju izbacujemo iz prehrane kad odlučimo krenuti na dijetu ili okrenuti novi list u prehrani - no, nisu sve vrste kruha nastale na isti način, a opet većinom ih trpamo u isti koš.

Svi znamo da bijeli kruh sadrži rafinirano brašno i žitarice te visoki glikemijski indeks, a upravo u procesu obrađivanja nestaju nutritivni dijelovi žitarice - u toj fazi obrade uklanja se vanjski sloj žitarica koji obiluje vitaminom B i mineralima.

Međutim, cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju, stoga ove tri vrste kruha nemojte izbjegavati jer su zdrave i potrebne vašem organizmu:

Ezekiel kruh - razlikuje se od većine drugih vrsta kruha jer se proizvodi od proklijalog cjelovitog zrna. Ima iste prednosti za zdravlje kao bilo koji kruh od cjelovitog zrna, ali i dodane vrijedne nutrijente. Ezekiel najčešće sadrži nekoliko vrsti žitarica ili leguma poput leće i ječma. Sadrži značajne količine kalcija, željeza i nijacina. Jedna šnita odnosno 45 grama Ezekielovog kruha sadrži otprilike 140 kalorija, 5 grama proteina, 22 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakni te 3.5 grama masti. 

Kruh od cjelovitih žitarica - ovo se odnosi generalno na bilo koji kruh koji je napravljen od cjelovitog žita. Prolazi kroz manje obrada od onog koji se radi of rafiniranog brašna i sadrži više nutrijenata. Ovakav kruh sadrži tiamin odnosno B1 vitamin, riboflavin tj. B2 vitamin, nijacin, željezo, magnezij i selenij. Uz tog, ovakav kruh vrvi kompleksnim ugljikohidratima koji su ključni za zdravlje probave.

Raženi kruh - raženi kruh sadrži brašno zrna raži, koje je slično pšenici. Ima sličan nutritivni profil kao kruh cjelovitog zrna pšenice i kvalitetan je izvor vitamina i minerala. Može biti tamne ili svijetle boje, ovisno o načinu proizvodnje. S ovim je kruhom ključno čitati listu sastojaka jer ponekad prozvođači dodaju prerađeno, bijelo brašno. Šnita raženog kruha sadrži oko 90 kalorija, 3 grama proteina, 17 grama ugljikohidrata, 1.5 grama masti i 2 grama vlakna. Malo istraživanje čak je otkrilo da raženi kruh regulira razine šećera u krvi pa je dobar izbor za dijabetičare, ali bitno je posavjetovati se s liječnikom. 

04.06.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/3-vrste-kruha-koje-su-dobre-za-vas/118840/