« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan
SAVJETI

3 stvari koje snižavaju kolesterol

Navodno postoje čak tri navike kojima bismo značajno mogli smanjiti razinu kolesterola, tvrde liječnici, a to su redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i izbjegavanje stresa

Imajte ga u vidu ;)
Imajte ga u vidu ;) (Arhiva)
Više o

savjeti

,

kolesterol

,

snižavanje kolesterola

Visokim kolesterol je opasna stvar - takve su osobe izložene su povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su srčani i moždani udar. Upravo zbog toga, upozoravaju liječnici, već pri pojavi prvih simptoma trebamo reagirati kako bismo na vrijeme regulirali ili smanjili razinu kolesterola u krvi, donosi Express.

Najčešći znakovi da osoba ima povišeni kolesterol uključuju oticanje donjeg dijela nogu i zglobova, oticanje stopala ili dlanova, osjećaj određene težine u nogama, bolove u listovima i bedrima te osjećaj pečenja u gornjem dijelu abdomena, posebno nakon što pojedemo nešto masno.

Ipak, navodno postoje čak tri navike kojima bismo značajno mogli smanjiti razinu kolesterola, tvrde liječnici, a to su redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i izbjegavanje stresa.

Dovoljna količina sna - osim tjelovježbe, liječnici nas uvjeravaju kako je dovoljna količina sna, i to kvalitetnog sna, usko povezana s kolesterolom i krvnim tlakom, jednima od najjačih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izbjegavanje stresa - iako je sasvim razumljivo da nitko u potpunosti ne može izbjeći negativne posljedice koje nosi svakodnevica, stručnjaci nas uvjeravaju kako je upravo barem djelomično izbjegavanje stresa dobra taktika za snižavanje kolesterola. Naime, studijama je utvrđeno kako stres potiče upalne markere povezane sa srčanim bolestima.

Tjelesna aktivnost - pokazalo se da redovita tjelovježba poboljšava zdravlje našeg kardiovaskularnog sustava tako što pomaže u smanjenju LDL kolesterola, kontrolira krvni tlak i sprječava sužavanje arterija. Isto tako, liječnici naglašavaju kako bavljenje tjelesnom aktivnošću također pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Sve u svemu, nije na odmet mjeriti svoju razinu kolesterola...

01.08.2023. 08:49:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.08.2023. 09:52
    trcati i paziti na hranu
  2. avatar
    armando
    01.08.2023. 09:52
    trcati i paziti na hranu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh