« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana
SAVJETI

3 stvari koje rješavaju stres

Naše emocionalno stanje ne dolazi iz glave ni iz srca, već kroz aktivnost neurotransmitera prisutnih u mozgu

Ovo radi bez greške
Ovo radi bez greške (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

stres

,

mentalni trening

,

vrtlarenje

Dere vas stres i ne možete ga se riješiti? Znamo sve o tome, vjerujte... mislite da ne? Idemo od početka.... neurotransmiteri poput dopamina, serotonina, oksitocina ili endorfina utječu na različite oblike sreće i zadovoljstva te su naši osjećaji i raspoloženje odraz vrlo složenog međudjelovanja različitih hormona.

Dakle, naše emocionalno stanje ne dolazi iz glave ni iz srca, već kroz aktivnost neurotransmitera prisutnih u mozgu. Hormoni kruže krvotokom, djeluju kao glasnici te utječu na brojne tjelesne procese.

U austrijskom zdravstvenom časopisu Apotheken Umschau stručnjaci pišu o tomu na koji način možemo postići da nam organizam otpušta upravo nabrojene glasničke tvari.

Dopamin, oksitocin i serotonin igraju središnju ulogu među glasničkim tvarima koje utječu na pojavu ushita i strasti, izazivaju trnce te potiču vjeru u ljubav.

Tu su i hormoni stresa poput kortizola i adrenalina. Neke tvari se nalaze samo u živčanom sustavu te posreduju kao glasnici među živčanim stanicama, a postoje i hormoni koji djeluju na organe u cijelome tijelu, uključujući, naravno, testosteron i estrogen. 

Kućni ljubimici - kako postići da se osjećamo dobro? Primjerice, uz pomoć kućnih ljubimaca. Temelj takve vrste privrženosti i ljubavi je isti onaj koji uočavamo između majki i novorođenčadi. Istraživanja su pokazala da sam pogled na kućnog ljubimca, primjerice psa, potiče proizvodnju oksitocina kod njegova vlasnika, a još više njegovo maženje ili draganje. Stres se smanjuje, krvni tlak pada, a redovitim šetnjama sa svojim četveronožnim prijateljem činite puno za svoje zdravlje i pridonosite tomu da se osjećate dobro.

Mentalni trening - stres dugoročno može smanjiti i mentalni trening, bilo da se radi o klasičnoj meditaciji, autogenom treningu ili vježbama svjesnosti. Analizom kose je ustanovljeno da redovita tjelovježba trajno smanjuje razinu hormona stresa kortizola. Nakon vježbe se osjećate bolje i uravnoteženije. Posljedično se smanjuje rizik od razvoja depresije, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Vrtlarenje - imate li za to priliku, redovito radite u svome vrtu... ili na balkonu. Ponekad je dovoljno zapuštenu gredicu oplijeviti i počistiti korov. Ako ste spretniji, napravite manju vrtnu kućicu ili orežite granje drveća. Rad na otvorenom pruža velike benefite za zdravlje, potiče cirkulaciju i uravnotežuje tijelo i duh. Volite li kuhati, koristite piletinu, soju, avokado ili ostale namirnice bogate triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja. Tako potičete proizvodnju serotonina u organizmu. Njegovu razinu podižu i masti, šećer i škrob, no budite oprezni - koristite ih samo u umjerenim količinama.

Dakle, načina ima i to više nego dovoljno... nisu baš klasični i čini vam se da nisu ni učinkoviti? Isprobajte, što da vam kažemo... ;)

03.05.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh