« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana
ZAPAMTITE!

3 savjeta za učinkovito mršavljenje

Tijelu s godinm treba duže da se oporavi i zacijeli i manje je naoružano hormonima koji sagorijevaju masnoću

Vježbajte kako treba
Vježbajte kako treba (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

savjeti

Godine nisu problem kada je u pitanju gubitak kilograma, tvrdi  Liječnica integrativne medicine Amy Shah.

"Svaki tjedan u svojoj praksi i zajednici razgovaram s bezbroj žena i muškaraca koji su u najboljoj formi u svom životu kako stare. To ne znači da je lakše - to je zato što oni koriste različite strategije koje su se razvile s godinama", objašnjava Amy Shah za Mindbodygreen.

Problem je u tome da se s godinama mijenja otpornost na leptin, upale i razina hormona i zbog toga ne možemo biti nepromišljeni kao u mladosti. Tijelu treba duže da se oporavi i zacijeli i manje je naoružano hormonima koji sagorijevaju masnoću.

Uz nove strategije i dobar pristup tijelu i umu moguće je biti u punoj snazi bez viška kilograma: 

Kontrola stresa - "To je najvažniji razlog zašto vidim starije ljude u najboljoj formi u njihovom životu. Znaju prepoznati i nositi se sa stresom. Mnogi od njih više su ispunjeni i usredotočeni na svrhu - možda su počeli moliti ili meditirati. Biti pun kofeina i bez sna nije dobar recept za gubitak kilograma i dobro zdravlje", dodaje.

Povezanost uma i crijeva - "Ključno je znati kako se osjećate zbog hrane. To je veza uma i crijeva. Na primjer, pacijenti znaju da hrana koju danas jedu određuje kako će se osjećati sutra. To znači da vam pizza ne izgleda tako dobro ako danima nakon toga osjećate nadimanje, umor i glavobolju. Vaša crijeva 'razgovaraju' s vama o tome kako što djeluje na vaše tijelo i zbog čega se osjećate izvan ravnoteže, kaže te dodaje da su mnogima trebale godine da se konačno uspostavi ta veza. 

"Moj savjet je da nakon večere razmislite o tome kako se osjećate, i sljedeće jutro. Jeste li se zbog večere osjećali dobro? Ako se ne osjećate dobro konzumirajte nešto drugo", savjetuje

Promjen fokusa u vježbanju - "Stalno se ponavljam, ali morate odabrati vježbanje koje nije kazna. Pacijenti koji se vesele vježbanju. Pacijenti koji se raduju aktivnosti su oni koji se toga pridržavaju i imaju rezultate. Na primjer, stogodišnjaci često navode ugodne vježbe kao što su plivanje ili hodanje kao ključ njihove dugovječnosti. Gubitak kilograma i dobro zdravlje su maraton - one aktivnosti koje možete raditi svaki dan, tjedan po tjedan su vaš ključev za pobjedu", kaže za Mindboygreen. 

14.08.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh