« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
ZDRAVLJE

3 namirnice koje zakrčuju žile

Postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sustav

E sad...
E sad... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zakrčenje žila

Ključnu ulogu u našem zdravlju igra naša prehrana. Ona može utjecati na sve, od težine do rada mozga. To je također ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje našeg kardiovaskularnog sustava.

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svojoj svakodnevnoj prehrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sustav. Za mnoge od nas, prerađeno meso zgodan je izbor za brze obroke.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica, Lisa Andrews, tvrdi da ovi naizgled bezopasni izbori mogu naštetiti našem kardiovaskularnom zdravlju.

Hrenovke - "Hrenovke se obično rade od komadića životinje koji bi inače bili izbačeni. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla njihova ružičasta nijansa", rekla je Andrews za SheFinds. Ovi nitrati poznati su po visokom udjelu natrija, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Višak natrija ne povisuje samo krvni tlak, već i povećava rizik od srčanih bolesti, prema dijetetičarki.

Kobasice - kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Andrews ističe njihovu dvostruku prijetnju: visokim udjelom masti i natrija, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca. Ovo alarmantno otkriće služi kao podsjetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim našim omiljenim vrstama mesa.

Salama - unatoč svojoj privlačnosti, salama krije skrivene opasnosti za zdravlje srca. "Salama je još jedno ultraprerađeno meso koje sadrži puno natrija i masti, ali malo proteina", upozorava Andrews. Štoviše, ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog tlaka, upale arterija i povišene razine kolesterola, što je sve ključno za zdravlje kardiovaskularnog sustava. "Studija provedena na miševima otkrila je da je prehrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo utjecati na rizik od srčanih bolesti", dodala je.

Dakle, pazit što jedete...

06.03.2024. 10:30:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.03.2024. 16:59
    sta manje :o
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh