« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

3 načina kako se riješiti žudnje za hranom

Namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu, pa nije ni čudo da žudimo za njima

Ono kad se ne možete suzdržati
Ono kad se ne možete suzdržati (DeviantArt)
Više o

nezdrava hrana

,

savjeti

,

žudnja za hranom

Žudnja za hranom nezgodna je stvar koju su vjerojatno svi iskusili - vrlo intenzivna želja za određenom vrstom hrane koja je, u najvećem broju slučajeva, nezdrava: rijetko tko žudi za zdravim i uravnoteženim obrokom, uglavnom su to slatkiši i masna, slana hrana puna ugljikohidrata.

Naravno, za to postoji dobar razlog - namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu. Utjecaj ovih kemikalija stvara dodatnu želju za ponovnim konzumiranjem istih namirnica. 

Problema ne bi bilo kad bi ta hrana bila dobra i za naš organizam, ali nije... pa evo par načina kako izbjeći žudnju za hranom:

Izbjegavanje gladi - puno ljudi na dijeti u potpunosti izbaci kalorije iz prehrane, no taj potez može voditi do učestalijih osjećaja gladi. Većinom onda u trenutcima velike gladi, prvo pod ruku "padnu" čokoladice i ostali slatkiši. Plan prehrane i točno određeni broj obroka trebali bi stvoriti naviku hranjenja sa sve rjeđim osjećajima žudnje. 

Voda - tijelo često može pogrešno interpretirati signale iz mozga pa ono što mi osjećamo kao žudnja za hranom je zapravo znak žeđi. Kada osjetite "udar" žudnje, posegnite za čašom vode i pričekajte nekoliko minuta. Ako osjećaj nestane, znači da je mozak slao signale za žeđ.

Žvakaće gume - istraživanja iz 2015. godine pokazala su kako žvakaće gume mogu reducirati apetit i žudnje za hranom, a taj rezultat pripisuju procesu žvakanja. Također, žvakaća guma može biti dobra i zdravija zamjena slatkišima i grickalicama koje sadrže mnogo kalorija. 

04.09.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh