Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2018. 09:01:00
SAVJETI

3 načina kako se riješiti žudnje za hranom

Namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu, pa nije ni čudo da žudimo za njima

Ono kad se ne možete suzdržati
Ono kad se ne možete suzdržati (DeviantArt)

Žudnja za hranom nezgodna je stvar koju su vjerojatno svi iskusili - vrlo intenzivna želja za određenom vrstom hrane koja je, u najvećem broju slučajeva, nezdrava: rijetko tko žudi za zdravim i uravnoteženim obrokom, uglavnom su to slatkiši i masna, slana hrana puna ugljikohidrata.

Naravno, za to postoji dobar razlog - namirnice bogate ugljikohidratima potiču otpuštanje hormona serotonina, dopamina, ali i ostalih opuštajućih endorfina u mozgu. Utjecaj ovih kemikalija stvara dodatnu želju za ponovnim konzumiranjem istih namirnica. 

Problema ne bi bilo kad bi ta hrana bila dobra i za naš organizam, ali nije... pa evo par načina kako izbjeći žudnju za hranom:

Izbjegavanje gladi - puno ljudi na dijeti u potpunosti izbaci kalorije iz prehrane, no taj potez može voditi do učestalijih osjećaja gladi. Većinom onda u trenutcima velike gladi, prvo pod ruku "padnu" čokoladice i ostali slatkiši. Plan prehrane i točno određeni broj obroka trebali bi stvoriti naviku hranjenja sa sve rjeđim osjećajima žudnje. 

Voda - tijelo često može pogrešno interpretirati signale iz mozga pa ono što mi osjećamo kao žudnja za hranom je zapravo znak žeđi. Kada osjetite "udar" žudnje, posegnite za čašom vode i pričekajte nekoliko minuta. Ako osjećaj nestane, znači da je mozak slao signale za žeđ.

Žvakaće gume - istraživanja iz 2015. godine pokazala su kako žvakaće gume mogu reducirati apetit i žudnje za hranom, a taj rezultat pripisuju procesu žvakanja. Također, žvakaća guma može biti dobra i zdravija zamjena slatkišima i grickalicama koje sadrže mnogo kalorija. 

04.09.2018. 09:01:00
http://metro-portal.hr/3-nacina-kako-se-rijesiti-zudnje-za-hranom/114142/