« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
LOŠE VIJESTI ZA DRUGA LENJINA

23 metra visok kip Lenjina uklonjen iz bivšeg Lenjinabada

Tadžikistanski komunisti ocijenili su tu odluku barbarstvom

Fotografija vijesti
Više o

Lenjin

,

Tadžikistan

Vlasti tadžikistanskog grada Hudžanda, bivšeg Lenjinabada, uklonile su iz gradskog središta Lenjinov spomenik visok 23 metra, u prigodi obilježavanja 20. godišnjice neovisnosti, javlja Hina.

Uklanjanje spomenika visokog 23 metra, najvišeg u Tadžikistanu, posvećenog ocu boljševičke revolucije, "počelo je u ponedjeljak navečer i trajalo je nekoliko sati, a park u kojemu je bio postavljen okružila je policija", rekao je očevidac.

Hudžandu, drugom gradu po veličini u zemlji, koji je u doba Sovjetskog Saveza nosio naziv Lenjinabad, vraćeno je staro ime nakon raspada SSSR-a 1991. i proglašenja neovisnosti njegovih republika.

Gradonačelnik Hudžanda kani na njegovo mjesto postaviti spomenik Ismailu Samaniju, utemeljitelju tadžičke države u doba dinastije Samanida u 10. stoljeću.

Tadžikistanski komunisti ocijenili su tu odluku "barbarstvom".

Posljednji spomenik Lenjinu u Dušanbeu, glavnom gradu te sunitske muslimanske zemlje sa 7,2 milijuna stanovnika, uklonjen je u ožujku 2008. godine. Drugi spomenik Lenjinu, postavljen na središnjem trgu u Dušanbeu, uništen je 1991. u protuvladinim prosvjedima.

31.05.2011. 11:33:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh