« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
predviđanja

2050. završava dominacija bijele rase

Starenje će se usporiti, a stanovnici Latinske Amerike sve više će se seliti u SAD

Kraj dominacije bijele rase
Kraj dominacije bijele rase (Wikipedia)
Više o

demografija

,

bijela rasa

Recesija i restriktivni zakoni za imigrante, produžili su razdoblje dominacije bijele rase za osam godina, tvrde američke službe (Census Bureau).

Dosadašnja predviđanja pokazivala su da će se 2023. po prvi puta roditi manje djece bijelaca, dok je bijela rasa prevlast trebala izgubiti do 2042. Predviđanja su se pokazala pogrešnima, prije svega zbog ekonomske krize i smanjenog priljeva stanovništva u SAD te oštrih zakonskih propisa donesenih nakon terorističkih napada na New York.

Novu, 2050. godinu, znanstvenici su dobili na temelju kretanja nataliteta i mortaliteta kao i scenariju prema kojem će se imigracija usporeno povećavati. Očekuje se svega milijun imigranata na godinu što odgovara aktualnim podacima.

U SAD-u danas živi 308 milijuna ljudi, a taj bi se broj za 40-tak godina trebao povećati na 399 milijuna. Bijela rasa činit će 49,9% stanovništva, crna 12,2%, Azijati 6%, dok će se broj useljenika iz Latinske Amerike povećati s današnjih 15 na 28%.

Na navedene demografske promjene utjecat će faktori poput brzine ekonomskog oporavka, kulturnih promjena, prirodnih katastrofa, ratova i zakona. Također, predviđa se da će se usporiti i starenje stanovništva, a za taj trend najviše će biti zadužena generacija baby boomersa.

17.12.2009. 21:57:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh