« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
IZVJEŠĆE MMF-A

2016.: Godina kada će završiti dominacija Amerike

Američka ekonomska dominacija na svjetskoj pozornici mogla bi završiti za 5 godina, navodi se u novom izvješću

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

ekonomija

,

Kina

Naime, MMF predviđa da će kineska ekonomija nadjačati američku 2016. Ovo će se dogoditi desetljeće ranije nego što su mnogi prognostičari sugerirali. Ipak, druge prognoze koje uspoređuju bruto nacionalni proizvod i trenutne vrijednosti valuta SAD-a i Kine, navode kako će proći još dosta godina prije nego što dvije zemlje doista zamijene mjesta. Razlog je taj što MMF komparira ono što stanovnici obje zemlje zarade i potroše na nacionalnoj razini.

S obzirom na tu usporedbu, kineska ekonomija će porasti s 11,2 trilijuna 2011. na 19 trilijuna dolara 2016. Američka pak ekonomija, rast će sporijim tempom, s 15,2 trilijuna na 18,8 trilijuna dolara u istom periodu. Kineski udio u globalnoj ekonomiji bit će 18 posto, dok SAD-a 17,7 posto.

Ova otkrića dolaze u nestabilno vrijeme za američku ekonomiju. Unatoč tome što se tržište rada poboljšalo od kolapsa Wall Streeta 2008., nezaposlenost je ostala na visokim razinama, a Washington se bori da izbalansira poticaje i motivacijske programe kako bi se umanjio deficit.

 

25.04.2011. 20:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh