« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VIŠE AKCIJA, MANJE SPAŠENIH

Prošle godine na Jadranu spašeno 944 osobe

MRCC je lani koordinirala oko 11 posto više akcija u odnosu na prethodnu godinu, a spašeno je oko jedan posto manje osoba, odnosno 13 osoba manje nego 2009

Lani su u akcijama traganja i spašavanja na moru 24 osobe smrtno stradale
Lani su u akcijama traganja i spašavanja na moru 24 osobe smrtno stradale (Shutterstock)
Više o

more

,

spašavanje

,

Jadran

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa središtem u Rijeci (MRCC) lani je koordinirala 373 akcije traganja i spašavanja na Jadranu u kojima su spašene 944 osobe, prenosi Hina.

U tim akcijama, kako je danas priopćeno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovale su lučke kapetanije i ispostave sa 52 plovila te ostala tijela državne uprave, a po potrebi su bila uključena plovila i zrakoplovi u privatnom vlasništvu.

Lani su u akcijama traganja i spašavanja na moru 24 osobe smrtno stradale, ozlijeđeno je 59 osoba, a tri se vode nestalima. U nesrećama na moru u 2009. smrtno je stradalo 26 osoba, a jedna osoba manje u 2008. Od smrtno stradalih osoba, tri su ronioca s bocama i tri ronioca na dah, jedan je član posade trgovačkog broda, tri putnika, sedam ribara, pet kupača i dva sportaša u balonu.

Najviše akcija poduzeto je zbog nezgoda koje je uzrokovao kvar motora na plovilu, nestanak goriva i sl., kao i zbog pružanja medicinske pomoći. Zbog potonuća plovila bilo je 20 intervencija, bilo je 15 spašavanja kupača i 29 akcija spašavanja ronilaca. Požar na plovilima uzrokom je osam poduzetih akcija, isto toliko zbog naplavljivanja, a zabilježeno je i devet sudara plovila.

U 2010. godini spašeno 179 plovila, što predstavlja veliku materijalnu vrijednost. Nažalost, i dalje se najveći broj nezgoda na moru događa, kako se navodi, zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima.

Stoga se savjetuje svima koji izlaze na more da redovito slušaju vremensku prognozu i pozorno prate promjene vremena te usklade plovidbu sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima. Također, preporuča se da svi voditelji brodica i jahti povremeno obnove svoja stečena znanja te da se kupači na jadranskim plažama pridržavaju pravila i, ako nemaju dovoljno plivačkog iskustva, ostanu u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.

04.01.2011. 21:47:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh