« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
CPJ:

2009. najsmrtonosnija za novinare

Prije dvije godine ubijeno je 67 novinara, a ta je brojka premašena prije mjesec dana tijekom filipinskog masakra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Pakistan

,

Somalija

,

novinari

,

Odbor za zaštitu novinara

,

smrt novinara

,

pokolj filipini

Zbog ubojstva 30 novinara prošli mjesec na Filipinima ova je godina dosad najsmrtonosnija za novinare, objavio je u četvrtak Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

U ovoj je godini ubijeno 68 novinara, 24 više nego u 2008., objavio je CPJ, međunarodna organizacija za zaštitu medijskih sloboda.

"Tri četvrtine njih ubijeno je namjerno, zbog posla koji obavljaju, a 85 posto tih ubojstava nije riješeno i krivci nisu izvedeni pred lice pravde", izjavio je zamjenik direktora organizacije Robert Mahoney. Do studenoga, kada je u pokolju u filipinskoj provinciji Maguindanao ubijeno 57 ljudi, među kojima je bilo 30 novinara, 2009. godina je izgledala kao godina u kojoj će biti zabilježen pad ubojstava novinara. No, pretvorila se u najpogubniju. Dosad je najviše novinara ubijeno 2007. godine, njih 67.

Druga najsmrtonosnija zemlja za novinarsku profesiju bila je Somalija, u kojoj je ove godine ubijeno devet novinara. Četvero ih je ubijeno u Pakistanu, a troje u Rusiji. Po dvoje ih je izgubilo živote u Meksiku i Šri Lanki. Ostale zemlje u kojima su novinari bivali ubijeni su Afganistan, Kolumbija, Salvador, Indonezija, Kina, Madagaskar, Nepal, Nigerija, palestinska područja i Venezuela. Među ubijenima, 56 posto ih je iz pisanih medija. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 10:07:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh