« Glazba
objavljeno prije 2 godine
GODIŠNJICA

20 godina koncertnog ciklusa Virtuoso

Dok Muzička akademija slavi 100 godina od osnutka, njen najdugovječniji ciklus koncerata slavi 20 godina postojanja

Dvije godišnjice odjednom...
Dvije godišnjice odjednom... (Arhiva)
Više o

Muzička akademija

,

stogodišnjica

,

MUZA

Riječ je, naravno, o ciklusu Virtuoso! Ciklus Virtuoso pokrenuli su u listopadu 2001. godine tadašnji studenti klavira Mario Šoša, Jurica Šoša i Ivan Škreblin u želji da sebi i kolegama pruže priliku za nastupanje i predstavljanje publici. Zamišljen kao ciklus studenata klavira, Virtuoso je otvoren 18. studenog 2001. godine koncertom Ivana Batoša, Filipa Faka i Dina Kalebote, a na programu u gotovo punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda našle su se Brahmsove klavirske sonate. Ciklus je zahvaljujući snažnoj podrški kolega, profesora, publike i kritike samo nastavio rasti, pa su već u drugoj sezoni u Virtuosu počeli nastupati i studenti drugih smjerova, a nešto kasnije i kolege s drugih akademija, mladi, tek diplomirani glazbenici, komorni sastavi i manji orkestri. Koncerti su se održavali u velikoj dvorani HGZ-a, a nerijetka su bila gostovanja u Velikoj Gorici, Samoboru, Lipiku i drugim gradovima.

SLAVLJENIČKI KONCERT

Dvadeset godina nakon osnutka Virtuoso se održava u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, a posljednji koncert 21. sezone, kojim ćemo proslaviti 20 godina postojanja ciklusa, održat će se u Bersi u četvrtak, 14. travnja 2022. godine u 19 sati!

Slavljenički koncert nije tematski, već svima omiljeni - i kroz dvadeset godina ciklusa najpopularniji - Ad libitum. Na programu će se tako naći skladbe po volji studenata, od klasicizma do 21. stoljeća, a drago nam je najaviti i praizvedbu djela Ataraxia za violu mladog skladatelja Lovre Stipčevića. Osobito nas veseli što će ovom prigodom na pozornicu stati čak dva osnivača ciklusa Virtuoso! Mario i Jurica Šoša izvest će skladbu Camilla Saint-Saënsa Karneval životinja: velika zoološka fantazija za dva klavira i komorni ansambl u kojem će osim studenata nastupiti violinisti Marco Graziani i Ankica Šoša Graziani.

IZLOŽBA

Ovogodišnji organizatori Virtuosa - Irma Bulaja, Antonio Ceković i Janko Franković - poželjeli su osim koncertom proslaviti dvadeset godina i izložbom! Na izložbi, kojoj su u središtu prva, druga i jubilarna, deseta sezona ciklusa, publika će imati priliku vidjeti fotografije, plakate te novinske najave i osvrte. Fotograf desete sezone je Vilim Štih, a prvih dviju Krešo Mihelić - zaljubljenik u glazbu i fotografiju te velika podrška mladim glazbenicima i ciklusu Virtuoso od samih njegovih početaka. Stoga Vas pozivamo da prije koncerta 14. travnja prošetate izložbom koja će biti postavljena u predvorju naše zgrade od 11. do 14. travnja te da prolistate foto albume koje nam je Krešo ustupio, a koji dokumentiraju Virtuoso od 2003. do 2007. godine, odnosno od njegove treće do sedme sezone.

12.04.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh