« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
INCIDENT U RAFINERIJI

130 vatrogasaca u Sisku spriječilo katastrofu, četvorica ozlijeđena

Požar je potpuno ugašen nešto poslije 14 sati trudom 130 vatrogasaca sa šezdeset vozila

Spriječena katastrofa
Spriječena katastrofa (Youtube)
Više o

Sisak

,

rafinerija u Sisku

,

požar u Sisku

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja grada Siska, Agan Velić, rekao je kako je požar u sisačkoj rafineriji potpuno ugašen nešto poslije 14 sati, prenosi Hina.

Od dežurnog liječnika doznaje se da su u Opću bolnicu dr. Ive Pedišića primljena četvorica vatrogasca koji su sudjelovali u gašenju požara. Dvojica su udahnula veće količine dima. Nakon promatranja jedan je pušten kući, a drugi će biti pušten uskoro, rekao je dežurni liječnik dr. Davor Jelaska.

Jedan od vatrogasaca trenutačno je na internom odjelu bolnice jer je zbog vrućine kolabirao, a nakon infuzije bit će pušten kući. Četvrti vatrogasac ima opekline prvoga i drugog stupnja, što je teža ozljeda, no opseg opeklina je takav, dodao je dr. Jelaska, da ne ugrožava život stradalom vatrogascu.

Više od 130 vatrogasaca i šezdeset vozila gasilo je požar koji je mogao ugroziti objekte sa spremnicima, a samim tim i rafineriju te cijeli Sisak, rekao je ravnatelj DUZS-a Damir Trut.

U gašenje požara uključili su se vatrogasci profesionalnih postrojba s područja Sisačko-moslavačke županije, vatrogasci s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te dobrovoljna vatrogasna društva, kazao je predsjednik sisačko-moslavačke županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednik vatrogasnih postrojba Mijo Brlečić.

Iz MOL Grupe su priopćili kako je ta grupa "duboko zabrinuta zbog incidenta u rafineriji u Sisku i ozlijeđenih vatrogasaca", te da je da je i viši potpredsjednik MOL Grupe, zadužen za preradu i marketing, Béla Kelemen danas posjetio rafineriju u Sisku kako bi pružio podršku kriznom upravljačkom timu.

20.06.2011. 18:33:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    20.06.2011. 19:42
    Molov financijski direktor József Molnár priznao je, još u veljači ove godine, mađarskom poslovnom portalu Portfolio.hu da više nema šansi da modernizacija hrvatskih rafinerija završi prema planu do 2012. godine. Molnár tada najavljuje kako o početku druge faze modernizacije MOL tek treba donijeti odluku , pa ako druga faza krene ove godine, s obzirom na to da program modernizacije traje tri godine, završetak obnove postrojenja ne može se očekivati prije 2013. godine. No odluke još nema, a zadnje izjave govore o tome kako u MOL-u razmišljaju da u pojedinim Rafinerijema ne proizvode sve vrste goriva pa će, sukladno tome, i kalkurirati s obnovom pojedinih postrojenja u Sisku. Prema dokumanetima dostavljanim članovima Povjerenstva navodi se samo da su “aktivnosti vezane uz drugu fazu modernizacije rafinerije (MHC postrojenje, novo Koking postrojenje) u fazi izrade dokumentacije i pripreme ugovora. Takvo je stanje već godinama, a Ministarstvo kao zadnji rok druge faze modernizacije i dalje navodi 2011. godinu što je zbog tehničke kompleksnosti ovih projekta nemoguće.Zadnje informacije iz MOL-a da će se u Sisku odustati od planirane proizvodnje Dizel goriva Euro 5 kvalitete, za što bi trebalo uložiti 340 milijuna Eura za gradnju kokinga i MHC postrojenja. Ta dva pogona trebala su se graditi u 2. fazi modernizacije sisačke Rafinerije, isključivo radi podizanja kapaciteta Rafinerije u Sisku sa sadašnjih 1,7 milijuna tona na 3,2 milijuna tona i omogućavanja proizvodnje dizela Euro 5 kvalitete.Sisku je obećana – moderna i ekološki zadovoljavajuća Rafinerija s očuvanjem sadašnjeg broja radnih mjesta,što će MOL-u biti jako teško ispoštovati.Svi znamo da je INA mogla nakon rata kupiti MOL i OMV zajedno, a 2003. i 2006. postala je lovina. Svi znamo da je MOL do dionica INA-e došao na način da se 7 posto dionica dalo braniteljskom Fondu, a zatim su se te dionice prodale MOL-u.Svi znamo da se radi o trošenju preuzetih industrijskih kompleksa do iznemoglosti.Svi sve znamo. HCOIE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh