« Glazba
objavljeno prije 12 godina
PLAGIJATI ILI PUKA SLUČAJNOST?

12 pjesama koje zvuče potpuno jednako (a ne bi trebale!)

Mnogi će skeptici na prvu pomisliti kako nema šanse da ove pjesme mogu zvučati jednako, ali izazivamo vas da poslušate i uvjerite se sami

Fotografija vijesti
Više o

glazba

,

autorska prava

,

optužbe za plagijat

,

povreda autorskih prava

Bez obzira na to pratite li Eurosong religiozno ili tek krajičkom oka kad ga slučajno vidite na televiziji, vrlo vjerojatno ste imali priliku čitati o kontroverzi nastaloj uoči posljednjeg izdanja najbolje pjesme Europe, gdje je srpski predstavnik Željko Joksimović optužen da je melodije svoje pjesme „Nije ljubav stvar" ukrao od Coldplaya i njihove pjesme „Paradise".

Iako se oko te dvojbe digla velika prašina, kopiranje određenih dijelova melodije neke već postojeće pjesme vrlo je česta pojava u glazbenom svijetu. I dok jedni tvrde kako autori u nedostatku inspiracije besramno kopiraju rad svojih kolega, drugi smatraju da je u 21. stoljeću gotovo nemoguće napraviti nešto potpuno originalno te da do određenih „preklapanja" melodija prije ili poslije nužno mora doći.

Na koju god stranu ovog argumenta odlučili stati, vjerujemo da nikada do sada na jednom mjestu niste imali priliku čuti 12 pjesama čiji dijelovi nevjerojatno podsjećaju jedan na drugi.

Ako je vjerovati komentarima na internetu, neki od autora čije vam pjesme donosimo tužili su ove druge autore zbog povrede autorskih prava, a spor između Joea Satrianija i Coldplaya završio je izvansudskom nagodbom.

Bilo kako bilo, skepticima koji tvrde kako nema šanse da pjesme zvuče isto toplo preporučamo da pjesme slušaju po redu, odnosno po godinama izlaska pojedine pjesme počevši od najranije, budući da će na taj način najbolje shvatiti o čemu ovdje govorimo. 

1. Cat Stevens - "Foreigner Suite" (1973)

2. Mireille Mathieu & Patrick Duffy - "Together We're Strong"

(1983)

3. Survivor - "I Can't Hold Back" (1984)

4. Jermaine Jackson - "When the Rain Begins to Fall" (1984)

5. Alexandru Andries - "Cea mai frumoasa zi" (2000)

6. Dido - "Thank You" (2000)

7. Enanitos Verdes - "Frances Limon" (2002)

8. Joe Satriani - "If I Could Fly" (2004)

9. Reamonn - "Tonight" (2006)

10. Coldplay - "Viva la Vida" (2008)

11. Creaky Boards - "The Songs I Didn't Write" (2008)

12. Britney Spears - "Hold it Against Me" (2011)

02.06.2012. 19:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh