« Glazba
objavljeno prije 9 godina
KONCERT

Zaz počastila zagrebačku publiku fenomenalnim koncertom

Izvodeći svoju mješavinu jazza, francuske šansone, gipsy swinga i rocka, Zaz je na koncertu bez stanke pjevala, plesala, skakala, svirala na čaši, mijaukala i frktala

Fotografija vijesti
Više o

Dom sportova

,

koncerti

,

Zaz

Prepuna velika dvorana Doma sportova sinoć je uživala u izvanrednom dvosatnom koncertu francuskinje Isabelle Geffroy, poznatije pod umjetničkim imenom Zaz.

Istovremeno snažna i nježna, Zaz je u pratnji svoje grupe izvodila pjesme s prvog albuma, kojim je protekle dvije godine 'poharala' svjetske glazbene ljestvice. U brzima je pokazala energiju kakvu na koncertima ima njezin sunarodnjak Manu Chao, a u sporijima ranjivost i senzibilitet slavne Edith Piaf.

Koncert je otvorila "Les passants", jedna od pjesama koju je, uz njezin najveći hit "Je veux", te "Le long de la route" i "Ni oui ni non", oko sedam tisuća ljudi u Domu sportova najbolje primilo, pjevajući s njom na francuskom.

Unatoč tome što Zaz, kako je sama rekla, ne govori engleski, a većina publika ne govori francuski, jezik nije bio barijera u komunikaciji s njom, s obzirom da je naučila nekoliko hrvatskih riječi, kojima je pozivala prisutne da skaču, plešu, pa i vrište za potrebe njezinog idućeg albuma.

Kao uvod u pjesmu "J'aime a nouveau" na hrvatskom je pročitala kako je tek nedavno shvatila da se mora voljeti sebe da bismo voljeli druge, dok je za "Dans ma rue" kao prevoditeljicu pozvala djevojku iz publike, uz pomoć koje je pokušala dočarati atmosferu tmurne pariške ulice iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Publiku su rasplesale su i obrade, među ostalim, jazz verzija pjesme "I'm so excited" The Pointer Sisters i "La vie en rose" Edith Piaf.

Izvodeći svoju mješavinu jazza, francuske šansone, gipsy swinga i rocka, Zaz je na koncertu bez stanke pjevala, plesala, skakala, svirala na čaši, mijaukala i frktala, tražeći od publike jednaki angažman i odlučno im poručujući, kao u pjesmi "Prends garde a ta langue", da misle svojom glavom i vjeruju u sebe.

Iako je postojala mogućnost da se preseljenjem iz Boćarskog doma, gdje je prvotno koncert trebao biti održan, no zbog interesa publike je premješten u Dom sportova, izgubi intimna atmosfera s albuma, to se ipak nije dogodilo. Publika, u rasponu od predškolske djece do, u nešto manjem broju, starijih ljubitelja francuske šansone, ispratila je Zaz velikim pljeskom, pozvavši je na jedan bis.

Tridesetdvogodišnja pjevačica od pete je godine učila svirati i pjevati, a razne glazbene utjecaje, od afričkih, arapskih, andaluzijskih, latino i brazilskih, skupila je surađujući s raznim blues i jazz sastavima. Prije nego što je počela prodavati albume u milijunskim nakladama nastupala je po malim klubovima, ali i na pariškim ulicama, o čemu svjedoče brojni snimci na You Tubeu.

S obzirom da se na svjetsku scenu danas teško probijaju izvođači koji ne pjevaju na engleskom, Zaz je postala svojevrsnom ambasadoricom francuske kulture i jezika, a nazivaju je i ponajboljim francuskim izvoznim proizvodom.

Predgrupa u Domu sportova bio je Gypsy Swing Quartet Damira Kukuruzovića, koji je s nekoliko jazz skladbi dobro raspoloženu publiku pripremio za koncert.

Već sutra Zaz nastupa u Varšavi, potom odlazi u Kijev i Moskvu, a krajem lipnja imat će čak tri koncerta u Turskoj, u Istambulu, Izmiru i Ankari.

04.06.2012. 07:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh