« Iza ogledala
objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana
BOME, IMA

11. 11. - ima li to veze s nečim?

U numerologiji, broj 11 predstavlja duhovnu svijest i intuitivne sposobnosti, a dvostruki 11 smatra se "mističnim brojem" s posebnim značenjem

Zanimljiv datum...
Zanimljiv datum... (Arhiva)
Više o

datum

,

11. 11.

Datum 11. studenog, ili 11.11., ima značajnu simboliku i povijest koja seže unatrag stoljećima. Ovaj datum obilježava različite događaje, običaje i manifestacije diljem svijeta, donoseći sa sobom bogatstvo kulturne, povijesne i društvene važnosti.

Jedan od najpoznatijih događaja koji se povezuje s 11. studenim jest završetak Prvog svjetskog rata 1918. godine. Potpisivanjem primirja između Saveznika i Njemačke u Compiegneu, Francuska, točno u jedanaest sati, dvanaest minuta, dvanaestog dana, jedanaestog mjeseca, okončan je sukob koji je izazvao ogromne gubitke i promijenio tijek povijesti. Ovaj trenutak označava sjećanje na žrtve rata i promicanje mira, te mnoge zemlje diljem svijeta obilježavaju Dan sjećanja ili Dan primirja.

U mnogim kulturama, 11. studenog ima i druge značajke. Na primjer, u Kini, 11.11. poznat je kao Dan samaca, koji je prvotno bio dan za slavlje samoća, ali se s vremenom razvio u dan kada se obilježava sloboda i nezavisnost. Trgovci često koriste ovaj dan za velike popuste, pa se 11.11. također povezuje s online kupovinom i šoping festivalima.

Broj jedanaest sam po sebi ima svoju simboliku u mnogim vjerovanjima i tradicijama. U numerologiji, broj 11 predstavlja duhovnu svijest i intuitivne sposobnosti, a dvostruki 11 smatra se "mističnim brojem" s posebnim značenjem. Astrolozi također mogu povezati 11. studeni s određenim planetarnim konstelacijama ili astrološkim događajima.

Osim toga, 11.11. često se koristi kao datum za različite događaje i inicijative diljem svijeta. Na primjer, ljubitelji filma mogli bi se sjetiti 11. studenog kao datuma premijere važnih filmskih ostvarenja ili festivala. U svijetu sporta, ovaj datum može označavati važne utakmice, turnire ili sportske događaje.

U zaključku, 11. studeni ima duboku simboliku i značenje koje prelazi granice pojedinih kultura i društava. Od sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata do proslave slobode i nezavisnosti u Kini, te od numeroloških interpretacija do filmskih premijera, ovaj datum ostavlja snažan pečat u kolektivnoj svijesti ljudi diljem svijeta.

11.11.2023. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.11.2023. 09:23
    obicni brojevi:)))))))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh