« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
GODIŠNJICA

101 godina Zagrebačkog kvarteta

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri

Zagrebački kvartet
Zagrebački kvartet (Arhiva)
Više o

Zagrebački kvartet

Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, ali ujedno i jedan od najdugovječnijih bendova u Hrvatskoj, koji ovih dana slave 101 godinu djelovanja rođendanskim koncertom u CZK Novi Zagreb.

Kvartet je izvorno formiran u travnju 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Tada je osnovan i ostao je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom prošlog stoljeća postava se mijenjala, uvijek održavajući poetiku i etiku kvarteta u kojem nastupaju ponajbolji instrumentalisti. Mnogi od njih danas su (povijesno) renomirana imena hrvatske glazbe.

Suvremenu postavu kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Najdulji staž u kvartetu, punih 37 godina, ostvario je violist Ante Živković. Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

Od brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo "Vladimir Nazor" dodijeljena im 2009. godine.

Kod nas će na novom koncertu izvesti sljedeći program:

L. van Beethoven:
Velika Fuga op. 133

A. Schnittke:
Gudački kvartet br. 3
Andante
Agitato
Pesante

F. Mendelssohn:
Gudački kvartet Br. 2 u a-molu Op. 13
Adagio - Allegro vivace
Adagio non lento
Intermezzo - Allegretto con moto - Allegro di molto
Presto - Adagio non lento (A major)

Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz je SLOBODAN.

12.03.2020. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh