« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
TO JE TO!

10 znakova prave ljubavi

Kako prepoznati jesmo li pronašli pravu ljubav, osobu s kojom doista želimo i možemo provesti ostatak života?

Ljubav
Ljubav (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

prava ljubav

,

sretna veza

,

onaj pravi

Neki tragaju cijeli život, a drugi prekasno shvaćaju da su već pronašli pravu ljubav. Kako je prepoznati? Kako biti siguran da je osoba pored vas doista vaš idealan životni partner? Većina nas traži odgovore na takva i slična pitanja pitanja jer ipak, koliko god samostalni bili, ljepše je stvarati i stariti u dvoje. Psiholozi su nakon godina rada sa sretnim i nesretnim parovima ustanovili sljedeće znakove koji ukazuju na pravu ljubav:

1. Snovi
Ponekad smo u vezi, ali ne sanjarimo o budućnosti s partnerom. Zaljubljenost postoji, ali pomisao na zajedničku budućnost u nama izaziva strah i nelagodu, a ne sreću. Takav osjećaj pokazuje da još tragamo za pravom ljubavi kojoj se u potpunosti možemo prepustiti i to najradije zauvijek.

2. Planovi
Kovanje zajedničkih planova koji sežu dalje od sljedećeg vikenda ili godišnjeg odmora dobar je znak za ljubav. Što veći i raznolikiji zajednički planovi, to je veza stabilnija i perspektivnija.

3. Zajednički prijatelji
Nekoliko zajedničkih prijatelja povećava zajedništvo i povezanost među partnerima te upućuje na međusobne sličnosti.

>>Tajne sretnih parova

4. Lijepe geste
Prava ljubav nije u velikim i skupim poklonima za godišnjice i rođendane nego u malim gestama u svakodnevnom životu. To može biti spremnost za kompromis i povremeno stavljanje vlastitih potreba u drugi plan, ljubavnim porukama, spontanim poljupcima,...

5. Pozitivna bilanca
Ekonomskim rječnikom, na kraju dana, tjedna, mjeseca i godine, partnerstvo bi se trebalo nalaziti u plusu. Lijepih dana bi trebalo biti više nego mučnih, te zajedničke sreće i uravnoteženosti više nego svađa.

6. Sloboda
Nije poželjno da parovi sve rade zajedno. Ostavljanje prostora jedno drugome dobar je znak za postojanje povjerenja i vremena u kojem partneri mogu ispuniti neke svoje želje i potrebe.

7. Sličnosti
Brojne studije pokazuju da su parovi najsretniji kada slijede zajedničke ciljeve ili dijele slične vrijednosti. Bez obzira radi li se od djeci, stanovanju, putovanjima ili provođenju zajedničkog popodneva.

8. Seks
Početna strast ne traje vječno. Ključ nije niti u učestalosti, već isključivo u kvaliteti. Nježnost i tjelesna bliskost neophodni su faktori za dugoročno seksualno zadovoljstvo.

9. Povjerenje
O velikim životnim temama i problemima partneri moraju otvoreno razgovarati, pogreške priznati te odložiti prostor za sumnju.

10. Svađe
Konflikte treba rješavati konstruktivno, a upravo je to odlika prave ljubavi. Svađe su nužne i događaju se u svim vezama, ali se pretvaraju u prepreke za zajedničku sreću kada se konflikti gomilaju umjesto da se rješavaju.

05.10.2013. 21:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Bina
    19.03.2017. 03:57
    Jako dobar tekst.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh