« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
COOL

10 superhrana iz našeg vrta

Superhrana je ono što kupujete u trgovinama zdrave hrane i jedete pobožno u minimalnim količinama zbog cijene - a na tržnicama imate domaće jednako zdrave hrane za par kuna kilogram...

Rajčica je superhrana, iako je tako ne zovu
Rajčica je superhrana, iako je tako ne zovu (Arhiva)
Više o

češnjak

,

cikla

,

brokula

,

jabuka

,

rajčica

,

luk

,

losos

,

orasi

,

superhrana

,

špinat

,

ekstra djevičansko maslinovo ulje

Superhrana vrišti s polica i reklama po portalima, a obično se radi o malim pakiranjima nekih egzotičnih plodova iz dalekih zemalja koji koštaju kao suho zlato i jedu se na male, male žličice.

Objašnjavati ovakvu histeriju za goji bobicama ili chia sjemenkama nije toliko teško - dovoljno je napraviti par studija, preplaviti portale plaćenim člancima i uskoro će vam oglasi za "superhranu" iskakati iza svakog ugla.

No, kad bi malo detaljnije proučili što to "čudesno" rade ti plodovi i usporedili s domaćim voćem i povrćem, mogli bi lako zaključiti da vas netko gadno pljačka... jer u vašem vrtu mogu rasti jednako učinkovite biljke, ili ih možete nabaviti na obližnjoj tržnici za par kuna po - kilogramu.

Ne vjerujete? Evo deset "superhrana" koje možete konzumirati svakodnevno i koje garantirano neće biti ništa manje učinkovite od egzotičnih...

Brokula - uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca. Sadrži izocijanate koji mogu djelovati kao antioksidansi te utjecati na razinu estrogena smanjujući tako rizik od raka dojke.

Cikla - puna je željeza, a sadrži i minerale kalij, natrij, fosfor, kalcij i magnezij. Konzumiranje cikle pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, ublažava predmenstrualne i menopauzalne tegobe.

Češnjak - snižava visoki krvni pritisak te smanjuje razinu kolesterola. Neka istraživanja pokazuju da je dobar u prevenciji prehlada i nekih tumora.

Ekstra-djevičansko maslinovo ulje - ima blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih problema te snižava kolesterol. Ima odlično antioksidacijsko djelovanje, a istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Jabuka - prebogata antioksidansima i vlaknima, a njezina se konzumacija povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, astme te nekih vrsta raka.

Losos - sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti te smanjuje visok krvni tlak. Bogat vitaminima A, B i D, mineralima kalcijem, željezom, fosforom i selenom, koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju.

Luk - glavni sastojak koji tražimo je kvercetin, antioksidans koji smanjuje visoki krvni tlak te djeluje preventivno protiv raka. Također, ima blagotvorni učinak kod alergija i astme.

Orasi - sadrže najviše antioksidansa od svih orašastih plodova, a uz to su bogati omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Orasi su dobri i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Rajčica - bogata je vlaknima, vitaminom C, beta karotenom i moćnim antioksidantom likopenom koji rajčicama daje lijepu rumenu boju. Kuhanje u maslinovom ulju pojačava apsorpciju likopena.

Špinat - omiljena hrana mornara Popaja bogata je kalcijem, vitaminima K i A te sadrži željeza koliko i govedina. Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno.

30.06.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh