« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE :)

10 savjeta za odgoj sretne i zdrave djece

Ponekad je roditeljima lakše jednostavno pustiti dijete na radi što hoće, dok neki znaju tražiti savršenstvo u svom djetetu što rezultira frustracijom.

Odgojite mentalno zdravo dijete
Odgojite mentalno zdravo dijete (Arhiva)
Više o

djeca

,

odgoj

,

savjeti

Odgoj djece vrlo je zahtjevan posao - dobijete novo biće bez uputa za uporabu i morate se snalaziti kako god znate i umijete. Upravo iz tog razloga, ponekad je roditeljima lakše jednostavno pustiti dijete na radi što hoće. S druge strane, neki znaju tražiti savršenstvo u svom djetetu što rezultira frustracijom.

Ovo je 10 stvari koje roditelji koji odgajaju mentalno zdravu djecu na rade. 

Bol - ne štite djecu od boli svaku sekundu. Ovi roditelji znaju da djeca moraju načiti da će ih svašta u životu dočekati. Pri tome ne prepuštaju djecu slučaju, nagledaju ih i interveniraju, ali samo ako dijete ne može samo izaći na kraj s malim problemom. 

Disciplina - dobri roditelji znaju razliku između kazne i discipliniranja. Kažnavanjem se izaziva frustracija i pobuna u djetetu, a discipliniranjem mu se pokazuje kako da bude bolji u nečemu i što je bolje ponašanje. 

Fokus - ne dozvoljavaju da im djeca budu centar svemira. Budite uzor djetetu i stavite se ponekad na prvo mjestu. Dijete koje živi s osobom koja vodi ispunjen život više će profitirati nego ono koje je pod budnim okom roditelja.

Kontrola - ne daju djeci kontrolu nad njima. Jedna je stvar uvažavati mišljenje djeteta, ali druga je puštati ga da donese bitne odluke.Dajte mu do znanja da cijenite njegovo mišljenje,ali da ste vi i dalje glavni. 

Krivnja - ne dozvoljavaju da im krivnja promijeni stajališta. Znaju da biraju najbolje za svoje dijete i kratkotrajne suze ih neće zaustaviti u njihovim odlukama. To ne znači da su grubi i nemaju razmijevanja, već da znaku što je bitno na duge staze i što dijete može.

Očekivanja - ne očekuju savršenstvo. Djeca će se truditi biti što bolji dokle god imate razumna očekivanja. U suprotnom, djeca će misliti da nikada neće moći biti dovoljno dobri i zaključiti da se 'ne isplati' truditi.

Osjećaji - nisu odgovorni za osjećaje njihove djece. Pružaju im podršku u svakoj situaciji, ali uče ih da se znaju nositi sa svojim emocijama. Ne toleriraju ispade bijesa i pokušavaju pokazati djeci drugačiji pristup problemima. 

Pomaganje - ne preuzimaju stvari na sebe kako bi olakšali djeci. To što ćete vi riješiti zadaću iz matematike možda može biti "last minute" pomoć, ali na duge staze imat će kobne učinke na djetetov osjećaj za odgovornost. 

Vrijednosti - ne zaboravljaju što su prave vrijednosti. Iako potiču dijete da bude dobro u školi i odlično u hobiju, znaju da njihova sreća ne ovisi o jednoj ocjeni. Pokušavaju što više djecu učiniti društvenim i naučiti ga što je dobro,a što loše. 

Zaštita - roditelji koji odgajaju hrabru djecu ne štite ih uvijek, već dopuštaju da se dijete suoči sa strahom. Stalna zaštita može natjerati dijete da kroz život misli da nije dovolljno jako. Dopustite djeci da iskuse svijet oko sebe

21.06.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh