« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
GLAS KRITIČARA

10 razloga zašto je WikiLeaks problematičan

Tko stoji iza WikiLeaksa, zašto je Julian Assange u prvom planu i jesu li informacije vjerodostojne?

WikiLeaks
WikiLeaks (Wikipedia)
Više o

sloboda medija

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Stavovi o WikiLeaksu su podijeljeni. Jedni u svemu vide zavjeru i pitaju se čiji interes stoji iza objave manje ili više povjerljivih dokumenata, dok drugi u platformi i osnivaču Julianu Assangeu vide borca za slobodu informacija i pravog heroja 21. stoljeća. O WikiLeaksu najbolje govore sami dokumenti koji su do sada objavljeni (pogledajte video), a puno odgovora će dati i oni koji tek slijede. Iz tog razloga ćemo se u ovom članku pozabaviti glavnim argumentima kritičara:

1. Nepristranost
Julian Assange je još 2008. tvrdio da WikiLeaks zauzima potpuno neutralan stav. Danas pak smatra da bi objave trebale imati "maksimalne političke posljedice". Nadalje, kritičari tvrde da zbog pristizanja informacija iz jednog izvora, WikiLeaks uopće ne može biti potpuno neutralan te mu zamjeraju neobjavljivanje "druge strane medalje".

2. Izvori
WikiLeaks iz razumljivih razloga ne otkriva identitet izvora informacija, tzv. Whistleblowera, ali ta činjenica nameće i mnoga pitanja: Što motivira zviždače na tako veliki rizik? U čijem interesu djeluju? Je li riječ o osveti? Odakle su? Neki tvrde da iza WikiLeaksa stoje Izraelci, drugi za curenje optužuju same Amerikance koji na taj način pokušavaju skrenuti pozornost s drugih i mnogo opasnijih planova....

3. Investitori
WikiLeaksu godišnje za osnovno funkcioniranje treba oko pola milijuna eura. Novac se prikuplja pomoću donacija i raznih zaklada, a investitori su anonimni jednako kao i novčani iznosi. Kao i kod izvora, postavlja se pitanje tko financira objavljivanje tajnih informacija i koje ciljeve pritom slijedi?

3. One-Man-Show
U projekt je uključeno oko 800 ljudi (većinom volontera), ali se u svijetu s WikiLeaksom povezuje jedno ime - Julian Assange. Nejasno je tko odlučuje koji se dokumenti na kraju objavljuju i kada, a javnost ne zna gotovo ništa o osobama koje ih obrađuju i provjeravaju.

4. Pogreške
Ni WikiLeaks nije imun na pogreške. Svojedobno su tako objavljeni e-mailovi znanstvenika koji su falsificirali podatke o klimatskim promjenama. Međutim, uspostavilo se da za skandal nisu krivi znanstvenici nego hakeri. Kritičari se pitaju koliko često WikiLeaks griješi i može li se objavljenim dokumentima doista vjerovati?

5. Julian Assange
Istovremeno najveća pokretačka snaga i slabost WikiLeaksa. Mišljenja su podijeljena pa je Assange za neke heroj a za druge narcisoidni tiranin i zlostavljač. Imidž su mu ozbiljno narušile optužbe za silovanje, a upitno je i njegovo guranje u prvi plan projekta.

6. Suradnici
Osim što se ne zna na koji način WikiLeaks interno funkcionira, nepoznat je i identitet suradnika koji jedim klikom objavljuju povjerljive dokumente. Što ih pokreće? Zašto svoje slobodno vrijeme posvećuju upravo WikiLeaksu? Pritom se ponajviše misli na najbliže suradnike Assangea.

8. Težina
Iako još nije objavljena niti trećina dokumenata u sklopu "Cablegatea", mnogi smatraju da informacije koje WikiLeaks objavljuje nemaju očekivanu važnost i težinu. Nije prevelika tajna da Kosor ne zna strane jezike i da Merkel nije sklona rizicima. Također, objavljeni dokumenti sramote SAD i diplomaciju, ali ne nose oznaku najvećeg stupnja tajnosti pa se ocjenjuju relativno bezazlenima.

9. Vjerodostojnost i sigurnost
Čitatelji mogu jedino vjerovati Assangeu i WikiLeaksu, garancije ne postoje. Isto tako, WikiLeaks svojim zviždačima ne može pružati nikakvu sigurnost, a prema tvrdnjama SAD-a objave u opasnost dovode sigurnost građana i vojnika jer pružaju korisne informacije teroristima.

10. Transparentnost
Informacije se ne objavljuju u obliku u kojem su primljene nego se analiziraju, uređuju i komentiraju. Za to su zaduženi novinari renomiranih listova poput Guardiana i New York Timesa koje se također povezuje s određenim interesnim i političkim skupinama.

Julian Assange je u razgovoru za TED sam odgovorio kritičarima. Pogledajte intervju u kojem objašnjava zašto je svijetu WikiLeaks i više nego potreban:

13.12.2010. 22:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh