« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
VJEŽBANJE

10 minuta dnevno je dovoljno?

Deset minuta vježbanja dovodi do stvarnih metaboličkih promjena u tijelu, kaže trenerica Liz Neporent i dodaje da to može pomoći i gubitku težine i smanjenju stresa te donijeti i druge koristi

Koliko je dovoljno?
Koliko je dovoljno? (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

deset minuta

Koliko dnevno treba vježbati stalno je pitanje na koje se traži odgovor, a nakon što je znanost utvrdila da se jačanjem intenziteta vježbanja može skratiti vrijeme provedeno u tjelovježbi američki fitness stručnjaci preporučuju 10 minuta intenzivnog vježbanja dnevno za dobro zdravlje.

Deset minuta vježbanja dovodi do stvarnih metaboličkih promjena u tijelu, kaže trenerica Liz Neporent i dodaje da to može pomoći i gubitku težine i smanjenju stresa te donijeti i druge koristi.

Američko udruženje za sportsku medicinu (ACSM) preporučuje odraslim osobama najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja tjedno, no ACSM smatra prihvatljivim i kraće vježbanje od po najmanje desetak minuta.

Stručnjaci se nadaju da bi ovo rješenje moglo izbiti jedan od najčešćih argumenata kojima se u istraživanjima zdravstvenih navika opravdava nevježbanje, a to je nedostatak vremena.

Fitness stručnjaci preporučuju da se u deset minuta vježbanja kombiniraju vježbe kojima se jačaju mišići s vježbama za jačanje srca. Također predlažu i desetminutna hodanja.

Dr. Carl Foster sa sveučilišta u Wisconsinu kaže da kratkotrajno intenzivno vježbanje donosi velike koristi mladim osobama te onima u dobroj kondiciji, ali podsjeća da za muškarce starije od 45 godina i žene starije od 55 intenzivno vježbanje nosi i rizike poput veće opasnosti od srčanog udara zbog neproporcionalno velikog opterećenja tijekom vježbanja.

Upozorava da intenzivnom vježbanju mora prethoditi barem šest mjeseci umjerenog kako bi se organizam pripremio na napore koje nosi intenzivnije vježbanje.

10.09.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.09.2020. 21:22
    da to je dosta za zdravlje
  2. avatar
    Cranberry
    10.09.2020. 21:50
    Intenzivni treninzi su nešto super to sam prije radila i jako povećavaju cirkulaciju kao da trčiš 4 km
  3. avatar
    armando
    10.09.2020. 22:11
    treba vjezbat dobro za zile i tlak cirkulaciju
  4. avatar
    Cranberry
    11.09.2020. 09:07
    Da tako je kisssss
  5. avatar
    armando
    11.09.2020. 10:14
    kissssssssssssssss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh