« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
HMMM...

Postoje li sitne i nebitne laži među partnerima?

Iskrenost i povjerenje su sigurno najvažniji temelji snažne veze. Ali ponekad svi kažu neku sitnu laž. Koja je razlika između 'bijele laži ' i neoprostive izdaje?

Je li laganje opravdano?
Je li laganje opravdano? (Arhiva)
Više o

laži

,

bijele laži

Laži su, da budemo jasni, laži - ništa više, ništa manje. Kad ih izgovorite, postali ste lažljivac... no ipak, barem tako kažu, postoje neke laži koje "smijete" reći?

Uglavnom, stručnjaci otkrivaju koje laži ili neizricanje istine do kraja može olakšati vašu vezu, a ne narušiti odnos. 

Kratkoročna, nebitna stvar - "Iskrenost je najbolja opcija, ali ako nekoga možete ne povrijediti s 'bijelom laži' u redu je biti ljubazan", objasnila je dr. Suzanne Degges-White sa Sveučilišta Northern Illinois za Cosmopolitan. Glavna stvar koju trebate zapamtiti je da "razmotrite svoju motivaciju i što ako se otkrije istina". U redu je reći partneru da je njegova stara odjeća bila slatka, ali mogao bi se uzrujati ako ste znali da njegova odjeća za intervju za posao nije bila dobra i bojali ste se to reći.

Ljubazan kod dosadnih situacija - povremeno u vezi trebate napraviti stvari koje vam nisu toliko drage, ali puno znače vašem partneru. Odlazak s njim u društvo koje vama nije toliko blisko, slušanje  njegovog omiljenog rođaka i sl. No otvoreno pokazati nezadovoljstvo i ljutnju zapravo nije dobar potez. "Ove 'jednokratne laži' su potpuno u redu za korištenje kada je vaš cilj napraviti najbolje od situacije koja to nije", kaže dr. Degges-White.

Niste mu rekli da ste sanjali seks s bivšim - "Riječi mogu iscjeliti ili uništiti, razmisliti o učinku koji bi mogle imati na drugu osobu prije nego što ih izrazite. Tu je zlatno pravilo vrlo korsino: 'Želite li da vam netko kaže nešto takvo?", objašnjava dr. Gunther.

Poštovanje poklona koji vam se ne sviđa - kad netko učini nešto lijepo za vas, ali u velikoj mjeri promaši. Na početku veze to može biti učesta problem jer se još uvijek upoznajete. Hoćete li reći svom novom dečku da mrzite tu vrstu kave? "Najbolje je reći nešto iskreno i autentično. 'Hvala ti što si mislio toliko na mene", kaže klinička psihologinja i bračna savjetnica dr. Randi Gunther. Naravno s vremenom ćete se bolje upoznati.

Skrivate nešto neugodno s početka vaše veze - "Dok ne upoznate nekoga dublje, morate se ponašati zaštitnički jer ne znate kako će osoba reagirati i hoćete li ju povrijediti", objašnjava dr. Gunther. Trebate biti otvoreni jer ako imate normalnog partnera onda će to prihvatiti. Nemojte biti zabrinuti oko nečega što ne možete kontrolirati.

10.09.2020. 21:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    10.09.2020. 21:51
    Povjerenje i iskrenost su najvažniji
  2. avatar
    armando
    10.09.2020. 22:13
    slazem se
  3. avatar
    Cranberry
    11.09.2020. 09:08
    Ma ljube :********
  4. avatar
    armando
    11.09.2020. 10:15
    cmokkkkkkkkkkkkkkkkkkkk cran
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh