« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

10 jednostavnih navika koje će vam promijeniti život

Malim koracima do uspjeha, kažu stručnjaci, pa nemojte pretjerivati i požurivati stvari već ih pustite da idu svojim tempom

Korak po korak, bez žurbe
Korak po korak, bez žurbe (Pexels)
Više o

zdrave navike

,

dobre navike

,

mali koraci

Malim koracima do uspjeha, tako se barem kaže. Kad je riječ o navikama koje pokušavamo razviti, mali koraci su uvijek naučinkovitiji. Mi vam ovaj puta donosimo njih desetak koje će vas učiniti opuštenijima i sretnijima. One nisu nimalo nevjerojatne, ali ako ih redovito prakticirate, primijetit ćete poboljšanje.

1. Popijte čašu vode odmah nakon ustajanja iz kreveta. Osvježite tijelo odmah ujutro i pomozite mu izbaciti toksine prije nego što navalite na kavu, čaj ili hranu.

2. Parkirajte što dalje od vratiju. Hodajte. Uspnite se stepenicama do drugog kata umjesto da se vozite dizalom. Činjenica ja da se premalo krećemo pa nije naodmet iskoristiti te kratke udaljenosti za razgibavanje.

3. Postavljajte pitanja koja potiču na dulji odovor. Ljudima ćete djelovati zaninteresiranije i zanimljivije ako postavite pitanje na koje očekujete odgovor dulji od da ili ne.

4. Pokušajte slušati. Uključite se u razgovor samo kako bi slušali sugovornike. Neka vaš cilj bude nešto naučiti od drugih, bilo da se radi o novoj informaciji, o načina na koji netko govori ili samo da razvijete suosjećanje prema nečijoj situaciji. 

5. Sjedite u tišini nekoliko minuta dnevno. Ugasite mobitel, računalo i televiziju. Ništa nije toliko važno kao vaših nekoliko dobro zasluženih minuta u miru. 

6. Ne uzimajte mobitel u ruke odmah nakon buđenja. Svaka poruka koja je stigla može priekati još pola sata, dok ne obavite jutarnju rutinu i mirno se pripremite za dan pred sobom. Ne dajte da vas drugi kontroliraju svojim tempom, već si postavite vlastiti.

7. Pokušavajte se više smijati. Kad vidite nešto što vam se sviđa, nemojte samo razmišljati o tome da vam se sviđa, zapravo se nasmijte. Uskoro će vam osmijeh doći prirodno, a uočavat ćete sve više lijepih i pozitivnih stvari oko sebe. To je odličan način da skrenete pažnju s negativnosti.

8. Odvojite novac za druge. Da, u današnje doba to može biti teško jer znamo da se svaka kuna računa. Nekome će i mala svota koju poklonite značiti više nego što možete zamisliti, a ionako je na vama da odlučite kome ćete ju udijeliti. Koliko god novaca uspjeli odvojiti za druge, budite sigurni da ćete se i vi osjećati sretnije jer znate da ste nekome olakšali život.

9. Ispušite se. Dozvolite si vrijeme i mjesto da izbacite frustracije i napetost. Nije zdravo negativne emocije držati u sebi, a ako to činite, mogli biste ih izbaciti u nepovoljnom trenutku, što se obično događa usred rasprave s nekim do koga vam je stalo.

10. Nemojte gledati vijesti prije spavanja. Tijekom noći procesiramo sadžaj o kojem smo razmišljali neposredno prije spavanja, u trenutku između jave i sna. Ako smo razmišljali o nesrećama, ratovima i bolestima, mozgu dajemo puno negativnog materijala s kojim će se baviti sljedećih nekoliko sati. Ako već gledate televiziju, pobrinite se da to bude neki program koji će vas uspavati s osmijehom na licu.

Piše: Andrea Holi
27.09.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh