« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
PAMETNO, NIJE LI?

Težite samoostvarenju, a ne sreći

Možda poznajete one koji imaju dovoljno novaca, poštovanja i fizičkog zdravlja, a opet nisu sretni.

Ne tražite sreću izvan sebe
Ne tražite sreću izvan sebe (Pexels)
Više o

sreća

,

samoostvarenje

,

životni ciljevi

Zasigurno ste već čuli, ili su i vas učili da biste najviše u životu trebali željeti biti sretni. No kad vas pitaju što je za vas sreća, onda odgovor uvijek bude nekakav uvjet. Bit ću sretan ako budem putovao. Bit ću sretan ako ću imati novaca da bezbrižno živim. Pa čak i bit ću sretan ako budem zdrav. Bit ću sretan ako.

A možda poznajete one koji imaju dovoljno novaca, poštovanja i fizičkog zdravlja, a opet se bore s depresijom ili nekim emocionalnim problemom. Unatoč tome što su ispunili sve svoje uvjete, i dalje nisu sretni.

Prava sreća nikad se ne postiže u potrazi za srećom, već u nastojanju da ispunimo vlastite potrebe, želje i ciljeve.

Samoostvarenje ćemo naći pri samom vrhu Maslowljeve ljestvice temeljnih ljudskih potreba. Nakon fizioloških i potreba sigurnosti, potrebe za pripadanjem i ljubavlju te poštovanjem i samopoštivanjem. Samoostvarenje je iskorištavanje vlastitih kapaciteta, svjesnost o tome što smo sposobni i koliko možemo.

Ljudi koji su ga doživjeli iskusili su neuspjeh i usprkos kritikama ostali su vjerni sebi. Prihvatili su se takvima kakvi jesu i naučili koncentrirati se na svoje jače strane. Naučili su sami ispuniti svoje potrebe, bez čekanja na druge. Naučili su biti zahvalni za ono što imaju, ali uvijek težiti boljemu.

Prestali su postavljati uvjete i usredotočili su se na vlastite ciljeve, a njihovo ostvarenje dovelo ih je do osjećaja sreće i krajnjeg zadovoljstva. 

Kako postoći samoostvarenje?

Prestanite se uspoređivati s drugima. Prestanite dozvoljavati drugima (društvenim mrežama, proizvođačima odjeće, kozmetike i materijalnih stvari) da vam diktiraju kako ćete izgledati, na što ćete trošiti novac i što ćete voljeti. Bavite se stvarima koje vas zadovoljavaju, a ne onima koje drugi odobravaju.

Budite nemilosrdni u ostvarivanju svojih ciljeva ako će oni služiti vašoj sreći i činiti svijet boljim mjestom.

Piše: Andrea Holi
28.09.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh