« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
GOTOVO JE!

10 glavnih uzroka razvoda braka

Uzroci razvoda u pravilu ne leže u nedostatku ljubavi nego u previsokim očekivanjima koja ostaju neispunjena

Razvod
Razvod (Free Digital Photos)
Više o

razvod

,

razvod braka

,

rastava

,

uzroci razvoda

Statistika pokazuje da brakovi s jedne strane sve duže traju, ali istovremeno svaki treći brak u razvijenim zemljama završava razvodom. Djeca, posao i financijski problemi najčešće se navode među uzrocima koji dovode do razvoda, ali se na vrhu ipak nalaze neispunjena očekivanja

"Žene sreću snažno vežu uz partnera. Sretne su kada veza ispunjuje njihova očekivanja. Često im kažem da ta očekivanja nitko ne može ispuniti, a kamoli muškarac", objašnjava psiholog Detlef Vettel s Instituta za terapiju parova. "Muškarci su pak skloni ignoriranju problema i čekaju da se sve nekako riješi samo od sebe. Parovi tako ulaze u začarani krug koji često završava razvodom, a zahtjev u većini slučajeva podnose žene", dodaje Vettel.

Glavni uzroci za razvod braka su:

1. Prevelika očekivanja - jedan od partnera, najčešće žene, naprosto ima prevelika očekivanja. Kada se ona ne ispune, širi se osjećaj nezadovoljstva i razočaranja što se izravno odražava na samu vezu. Razvod se mnogima u ovom slučaju čini kao izlaz iz začaranog kruga i prilika za novi početak.

2. Dolazak djece - proširenje obitelji ne opterećuje samo parove kojima se dijete "dogodilo slučajno", nego i one koji su ga iskreno željeli i planirali. Mnogi ipak nisu spremni na stalno odricanje, nedostatak sna, dodatan trošak i drastično smanjenje vremena za aktivnosti u dvoje. Širi se osjećaj zapostavljenosti i nedostatka slobode.

3. Odlazak djece - djeca koja započinju vlastiti život i napuštaju roditeljski dom iza sebe ostavljaju prazninu koju je teško ponovno nadomjestiti. Godinama se sve vrtjelo oko njih pa roditelji često ni sami više ne znaju kako se posvetiti isključivo sebi i partneru. Od ovog problema nešto češće pate muškarci koji se osjećaju beskorisno i bezvrijedno.

4. Rješavanje stambenog pitanja - dugogodišnji san o vlastita četiri zida može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Bilo zbog nespremnosti na kompromise ili zbog brige oko financiranja što dovodi do neprospavanih noći i bučnih svađa.

5. Dugovi - financijski problemi bitno umanjuju osobne slobode, samopouzdanje i kvalitetu života. Do svađa može doći već prilikom obavljanja svakodnevne kupnje namirnica, a nezadovoljstvo se širi svakim daljnjim financijskim izdatkom poput odjeće, raznih uređaja, izlazaka, putovanja....

6. Nedostatak razgovora - zvuči banalno, ali predstavlja ozbiljan problem na svim razinama i u svim međuljudskim odnosima. Parovi koji otvoreno razgovaraju o problemima ali i svakodnevnim sitnicama imaju znatno bolje šanse za uspjeh.

7. Promjene - svi se stalno mijenjamo. Tijekom života sklapamo nova prijateljstva, pronalazimo nove hobije, mijenjamo stavove i pritom se, korak po korak, udaljavamo od partnera.

8. Nevjera - vrlo mali broj parova uspijeva prevladati posljedice nevjere. Najveći broj prevarenih odmah traži razvod dok drugi braku pokušavaju dati drugu šansu iako je jako teško ponovno uspostaviti izgubljeno povjerenje.

9. Seks - loš seks ili premalo seksa ne vodi nužno do nevjere, ali je duboko nezadovoljstvo koje proizlazi iz seksualnih problema podjednako pogubno za vezu.

10. Emocionalna udaljenost - niz naizgled manjih problema stvara jaz među partnerima, a ponovno približavanje traži trud na kojeg mnogi više nisu spremni.

15.02.2011. 14:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh