« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZAGAĐENJE

Zvono će spasiti Meksički zaljev?

Rupa iz koje istječe nafta na stradaloj bušotini začepljena je čudovišnim zvonom od 100 tona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

HIP 13044

Stručnjaci tvrtke British Petroleum spustili su u petak ogromno metalno-betonsko zvono na naftnu bušotinu u vodama Meksičkog zaljeva, nadajući se da će na taj način spriječiti daljnje nekontrolirano istjecanje nafte koja prijeti izazivanjem ekološke katastrofe na južnim obalama Sjedinjenih Država, izvijestile su agencije.

Četveroslojno zvono od betona i čelika, težine 100 tona, koje bi trebalo spriječiti istjecanje nafte na mjestu srušene naftne platforme, spušteno je uz pomoć podvodnih robota na rupu na dubini od 1,6 kilometara, javio je Reuters.

Agencija prenosi izjave dužnosnika BP-a koji se nadaju da će uz pomoć zvona uspjeti ispumpavati naftu na površinu.

Slična naprava još nikad nije isprobana na toj dubini, gdje posebne izazove predstavljaju nedostatak svjetla, morske struje i tlak vode.

"Tlak i temperatura dolje su drugačiji nego drugdje i stoga ne možemo biti sigurni da će ovo funkcionirati", izjavio je izvršni direktor BP-a Tony Hayward za televizijsku mrežu CNN.

Agencija AP prenijela je riječi glasnogovornika BP-a Billa Salvina, koji je izjavio da će biti potrebno do 12 sati da se zvono smjesti u mulju na dnu mora, ali da se čini kako zatvaranje rupe ide po planu.

Dužnosnici su izjavili kako će u iduća dva dana radnici montirati crpku koja će ispumpavati naftu na površinu.

Nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Horizon 20. travnja, pri čemu je poginulo 11 radnika, nafta je počela nekontrolirano istjecati ugrozivši ekološki sustav u Meksičkom zaljevu i na južnim obalama Sjedinjenih Država.

Oceanograf iz Miamija Ian MacDonald izjavio je za Reuters da bi količina razlivene nafte u Meksičkom zaljevu nakon katastrofe Horizona mogla već sada biti veća od nafte koja je istekla nakon katastrofe naftnog tankera Exxon Valdez pred obalom Aljaske 1989. Prema njegovim procjenama, u Meksički je zaljev od eksplozije na platformi do sada isteklo oko 49 milijuna litara nafte. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 08:22:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.05.2010. 09:21
    problem razlivene nafte je zapravo lako riješiti: sijenom

    http://www.youtube.com/watch?v=o6_LU4zHlSE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh