« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ZELENA AKCIJA

"Žutom trakom samo u tramvaju"

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Zelena akcija

,

Europski tjedan mobilnosti

,

Dan bez automobila

,

Žutom trakom samo u tramvaju

,

javni prijevoz

Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija danas je u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila održala akciju "Žutom trakom samo u tramvaju", zalažući se za fizičko odvajanje žute trake od ostataka kolnika kako bi javni prijevoz bio brži.

Desetak aktivista je na žutoj traci u Frankopanskoj ulici u Zagrebu postavilo niske fizičke prepreke, prezentirajući time praksu europskih gradova koji su na taj način dodatno osigurali funkcioniranje žute trake kako bi javni prijevoz bio brži.

"Od Grada Zagreba zahtijevamo fizičko odvajanje žute trake od ostatka kolnika kako automobili ne bi mogli lako ulaziti u koridor predviđen za tramvaj, a dok se to ne dogodi, od MUP-a zahtijevamo da osigura poštivanje žute trake", priopćila je danas Zelena akcija.

U priopćenju navodi da u postojećoj situaciji u Zagrebu velik broj vozača automobila ne percipira žutu traku kao signalizaciju koju su obvezni poštivati. Automobili voze na trasi javnog prijevoza i time znatno usporavaju gradske tramvaje i autobuse - prosječna brzina vožnje tramvaja se posljednjih godina s niskih 14 km/h spustila na sramotnih 10 km/h.

"Sustav javnog prijevoza neatraktivan je širem broju građana, koji se zbog nepostojanja kvalitetne alternative odlučuju koristiti automobil i time stvaraju dodatne gužve na cestama", navodi Zelena akcija.

Ističe kako je posljedica tome dodatno usporavanje tramvaja i autobusa te da se na taj način zatvora krug neučinkovitog prometnog sustava u Zagrebu.

"Rješenje tog problema je primarno u poboljšanju kvalitete javnog prijevoza koji mora biti brži, točniji i redovitiji, a fizičko odvajanje žute trake je prvi korak u tom smjeru", navodi Zelena akcija. (HINA)

19.09.2008. 21:03:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh