« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Sjednica Povjerenstva za praćenje cijena

Sanader najavio smanjenje cijena goriva i kruha, a nada se i mesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

pojeftinjenje

,

Povjerenstvo za praćenje cijena

,

energetska strategija

Očekujemo da će, zbog pada cijena goriva na svjetskom tržištu, Ina i drugi distributeri smanjiti svoje cijene, rekao je Sanader dodajući kako će zbog nižih cijena naftnih derivata i uspješne žetve pojeftiniti i kruh. Također je izrazio nadu da će pojeftiniti i meso.

Predstavnik sindikata Krešimir Sever rekao je kako povjerenstvo jasno poručuje svima da se očekuje snižavanje cijena na svim razinama.

Pitanje cijena komunalija bit će otvoreno na slijedećem sastanku, a već smo danas naznačili kako se očekuje da ne bude nikakvih poskupljenja komunalija u ovoj godini, kazao je Sever.

Sanader je novinare izvijestio da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec iznio načela energetske strategije te je najavio da će se idućih tjedana, kada nacrt bude gotov, održati sastanak s koalicijskim partnerima HDZ-a i socijalnim partnerima, a zatim će energetska strategija biti upućena u javnu raspravu.

Nikakve odluke o eventualnoj nuklearnoj elektrani nije bilo niti se, sukladno tome, govorilo o bilo kakvoj lokaciji, poručio je Sanader.

Rekao je da će Vlada jasno i precizno u javnost iznijeti moguće scenarije, kao i preferencije Vlade. Ako se bude navelo nekoliko scenarija, a navest će se, onda će javnost i svi naši partneri znati koja je preferencija Vlade, kazao je.

Na sjednici je bilo riječi i o privatizaciji brodogradilišta, a Sanader je ponovio da će sindikati biti uključeni u sve faze privatizacije.

Na sjednici se razgovaralo i o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Sanader je u tom smislu ponovio kako će se ZOR mijenjati samo u dijelu koji se odnosi na usklađivanje sa smjernicama EU-a, a novi će ZOR biti izrađen do 2009. godine.

Sanader je odbacio i medijske špekulacije da su rujanska pojeftinjenja bila rezultat nelegalnih pritisaka Vlade, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Predstavnik HUP-a Ivan Miloloža potvrdio je kako pritisaka na proizvođače i trgovce nije bilo, te je ustvrdio da je pojeftinjenje "proizišlo iz osjećaja za trenutak".

Sanader je ponovio očekivanja Vlade da inflacija do kraja godine sa srpanjskih 8,5 posto bude spuštena na 6 do 6,5 posto.

Nova sjednica Povjerenstva najavljena je za kraj studenoga ili početak prosinca jer, po Sanaderovim riječima, upravo u to predblagdansko vrijeme mnogi koriste gužvu i povisuju cijene. (HINA)

19.09.2008. 20:56:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh