« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
OSVRT

Žuti kolori Mladena Žunjića

Ono što je ključno za sve ove nizove Žunjićevih slika jest snažno prisustvo energije ili energija, silno gibanje, protjecajanje, naoko zarobljeno okvirom slike

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)
Više o

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

U posljednjih smo nekoliko godina vidjeli veći broj novih ciklusa suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, izvedenih na većem formatu u ulju i akrilu.

Svaki zaokruženi mini ciklus naslikan je na više slika na istome formatu, kao i ovaj najnoviji, ŽUTI KOLORI, na formatu 1120 x 100 cm, isto, u ulju i akrilu.

Ono što je ključno za sve ove nizove Žunjićevih slika jest snažno prisustvo energije ili energija, silno gibanje, protjecajanje, naoko zarobljeno okvirom slike, no ostaje dovoljno i dubine i visine za nesmetano kretanje.

U Žutim kolorima slikar je uspješno pronašao dodatne i do sada skrivene količine energetskih naboja i jednostavno ih prepustio platnu,pokrivajući ih s nekoliko izrazitih boja u tvorbi novoga sustava.

To stalne traženje i istraživanje gibanja kolorističkih pravaca i raznolikih oblika jest ključan element Žunjićevog slikarstva.

Žunjić iz ciklusa u ciklus „mijena brzine" gibanja, neprekidno nastojeći uočiti i kolorističke promjene, mijene koje se dešavaju u kruženju energije.

Novi ciklus predstavlja gotovo,potpuno oslobođene forme,koje se prelijevaju iz jednog oblika u drugi, zadržavajući tek kolorističku naznaku.

Ipak, u ovom se ciklusu pojavljuje se neobičan motiv, stvaranje oka, oka koje promatra.

Oko u središtu zbivanja.

Piše: Miroslav Pelikan
27.10.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh