« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEZADOVOLJNI SELJACI

ZUSSB traži ocjenu ustavnosti zakona o poljoprivrednoj komori

Zakonske odredbe koje propisuju da je članstvo u HPK obvezno slavonski seljaci smatraju protivnom pravu na slobodno udruživanje

Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a
Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Antun Laslo

,

seljaci

,

ocjena ustavnosti

,

ZUSSB

,

Hrvatska poljoprivredna komora

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo izjavio je danas u Osijeku kako će udruga Ustavnome sudu podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), a ako prijedlog ne bude prihvaćen, poljoprivrednici u tom području istupit će iz članstva te ustanove.

Na konferenciji za novinare Laslo je kazao kako protuustavnima smatra zakonske odredbe koje propisuju da je članstvo u HPK obvezno, što se, smatra, protivi pravu građana na slobodno udruživanje. Protustavnima smatra i odredbe zakona o obveznoj članarini, bez precizna određenja njezina iznosa, što bi trebao naknadno odrediti statut HPK.

Laslo je izrazio nezadovoljstvo neprimjerenom zastupljenošću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u tome području, posebice iz Osječko-baranjske županije, u Upravnom odboru HPK-a te najavio da će se, ako prijedlog za ocjenu ustavnosti ne bude prihvaćen, poljoprivrednici s toga područja iščlaniti iz HPK.

Komentirajući slučaj predsjednika udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) Mate Mlinarića, koji je imenovan, a onda odmah i razriješen dužnosti savjetnika predsjednika države za poljoprivredu, tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević pozvao je mjerodavno ministarstvo i ostale službe da objave sve podatke o tome koji su seljaci krivotvorili dokumentaciju za dobivanje poticaja.

Ocijenio je da takvi ljudi trebaju biti izbačeni iz svih udruga kako ne bi sramotili sve ostale poljoprivrednike.

Laslo je ocijenio da najava ministarstva poljoprivrede o smanjenju poticaja seljacima za oko 40 posto zabrinjava zbog stanja u poljoprivredi, jer su se seljaci proteklih godina, uz ostalo i na poticaj nadležnog ministarstva, kreditno zaduživali za provedbu različitih projekata.

Ocijenio je kako će smanjenje poticaja ugroziti proljetnu sjetvu, a da bi mnoga polja, posebice u Slavoniji, mogla ostati bez usjeva.

Kazao je kako će o mogućem priključenju i potpori najavljenu prosvjedu nekih udruga 1. ožujka u Zagrebu odlučiti Upravni odbor ZUSSB-a. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 14:04:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh