« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BORBA ZA PLAĆE

Radnici osječke Pivovare nastavili štrajk, Uprava podiže tužbu

HUS smatra da je tužba neutemeljena jer je proces mirenja sindikata i Uprave propao, a to je zakonska osnova za pokretanje štrajka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

štrajk

,

tužba

,

HUS

,

Ivan Komak

,

Osječka pivovara

Radnici osječke "Pivovare", okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) kao većinskom sindikatu u tvrtki, nastavili su jučer započeti štrajk, a Uprava tvrtke podignula je tužbu kojom štrajk pokušava proglasiti nezakonitim, izvijestio je danas osječko-baranjski Županijski ured HUS-a.

Voditelj toga ureda Bruno Horvat rekao je Hini kako smatra da je tužba Uprave neutemeljena jer postoji zaključak miritelja da je proces mirenja sindikata i Uprave propao, a to je zakonska osnova za pokretanje štrajka.

Potvrdio je da će sindikat poštovati sudsku presudu i spreman je prekinuti štrajk u slučaju da ga sud proglasi nezakonitim, kao i ako se s poslodavcem u međuvremenu potpiše kolektivni ugovor.

Horvat je osudio najave Uprave da će pokušati dovesti zamjenske radnike kako bi pokrenula proizvodnju ako bi se štrajk odužio, kazavši kako će se radnici "Pivovare" tome odlučno suprotstaviti i braniti svoja radna mjesta.

HUS je organizirao štrajk nakon neuspjelog pokušaja kolektivnog pregovaranja, a većinskom vlasniku i direktoru Ivanu Komaku prigovaraju da novim katalogom radnih mjesta pokušava oko 100 radnika proglasiti viškom, te da unatoč pozitivnom poslovanju i povećanju dobiti planira smanjiti plaće i do 30 posto.

Uprava je jučer opovrgnula optužbe HUS-a, te je u međuvremenu potpisala kolektivni ugovor s predstavnicima manjinskog Sindikata poljoprivrede. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 13:40:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh